Българската академия на науките се включи в инициативата „Европейски дни на наследството“, която тази година се проведе под мотото „Опознайте културното наследство за цял живот!“. Академията отвори врати за посетители на 19 септември с богата програма – изложба на над 350 миниатюрни издания на български и чуждестранни книги и детско ателие под мотото „Нарисувай ми… БАН“.

Централната библиотека на БАН показа уникалната си колекция от миниатюрни книги. Посетителите видяха най-стария датиран екземпляр – тритомното издание на Библиографския институт в Хилдбургхаузен от 1829-1830 г.

Прожекции на тържествения концерт-спектакъл „150 години Българска академия на науките“, на  документалните филми „Храмът на познанието – 150 години БАН“ и „Театър по време на пандемия“, посветен на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, бяха част от програмата.

Екскурзовод посрещаше гостите на Академията с беседа за историята на сградата и на най-старата институция у нас. Деца между 5 и 15 години рисуваха БАН, а идеята е с техните творби да се направи изложба.

#ЕДНСОФИЯ2020

Европейските дни на наследството се организират от Министерство на културата, Столична община и Френския културен институт. Българската академия на науките участва за пета поредна година.