Златните медалисти от Австралийското математическо състезание (АМС) за 2019 година бяха наградени в Института по математика и информатика на Българската академия на науките на 25 септември. На церемонията отличия получиха Георги Златинов (СМГ, 11. клас) – златен медал, Иван Тагарев (СМГ, 10. клас) – златен медал и награда „Питър О’Халоран“ и Сияна Майсторова (ППМГ Бургас, 8. клас) – награда „Питър О’Халоран“.

Наградите връчи Н. Пр. Артър Спиру, посланик на Австралия за Гърция, България и Румъния. Домакини на награждаването бяха акад. Веселин Дренски, директор на Института по математика и информатика към БАН и чл.-кор. Николай Николов, председател на Съюза на математиците в България.

На събитието присъства и почетният консул на Австралия в България Индиана Трифонова. Официални гости на награждаването бяха Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката и акад. Петър Кендеров, ръководител на Ученическия институт на БАН и пръв организатор на провеждането на Австралийското математическо състезание в България преди почти 30 години.

По време на церемонията акад. Дренски подчерта традиционно добрите взаимоотношения между Института по математика и информатика (ИМИ) и Министерството на образованието и науката и на активната работа, извършвана в ИМИ в сферата на образованието.

“Ние не създаваме просто добри математици. Ние създаваме хора, които знаят как да решават проблеми. Ние създаваме следващото поколение лидери. И в нашето общество ние ще се нуждаем от вашето лидерство и от способността ви да решавате проблеми.” – с тези думи се обърна към лауреатите Н. Пр. Артър Спиру. Той поздрави медалистите за отдадеността и постоянството им, но подчерта и необходимостта от признание за техните учители и за институциите, които им предоставят възможността да се развиват и да постигат все повече, както и на техните родители за подкрепата.

Заместник-министър Михайлова изказа благодарност за работата на Института по математика и информатика и Съюза на математиците в България и заяви, че без подкрепата на българските учители и българските учени работата на Министерството не би била успешна. “Математиката е наука, която позволява да се заличат географските граници”, посочи тя, коментирайки факта, че тази година в АМС са взели участие над половин милион ученици от цял свят.

Австралийското математическо състезание, което е известно у нас и под названието “Австралийско кенгуру”, се провежда на английски език за ученици от 3. до 12. клас. То е учредено през 1976 г. и е едно от най-големите от този род в света (в него вземат участие над половин милион ученици от 38 държави). Официално в състезанието се включват български участници от 1992 г., а от 1994 г. България неизменно има медалисти.

На фейсбук страницата на ИМИ може да видите запис от церемонията по награждаването.