С тържествено честване Българската академия на науките отбеляза 151 години от създаването си. Учени, общественици, политици и журналисти присъстваха на празника в  зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски поздравиха учените и припомниха част от успехите на научните звена на Академията. „В година на изпитания, каквато се оказа 2020 г. с избухването на COVID епидемията, БАН откликна на нуждите на обществото и се включи с експертиза, анализи и практически решения. Вярваме, че този факт не е останал незабелязан от обществото и политиците. Но, за съжаление, тревогата и безпокойството на учените от БАН за бъдещето на Академията отново са на преден план“, каза в словото си проф. Славчева. Тя припомни, че на фона на увеличаващите се възнаграждения на учителите и университетските преподаватели, средната заплата на главните асистенти в БАН все още е 780 лв. Никакви допълнителни стимули и програми с временен характер не могат да привлекат учени, така необходими за устойчивото бъдеще на Академията, каза още проф. Славчева.

Председателят на БАН акад. Ревалски припомни широкоспектърната експертна дейност на научни колективи от различни направления на Академията във връзка с овладяването на пандемията от COVID – 19. Научните изследвания на високо ниво са гарант за просперитет на държавата, за решаване на съвременните предизвикателства и Българската академия на науките е ключовият фактор в този процес. Наличието на учени с висок експертен потенциал е част от националния суверинитет на държавата, посочи още акад. Юлиан Ревалски.

Вицепрезидентът Илиана Йотова присъства на тържественото събрание по случай 151 от създаването на Българската академия на науките. В институтите на БАН се твори наука на световно ниво – публикациите, книгите, многобройните цитирания на българските учени са доказателство за това, каза вицепрезидентът и допълни, че БАН е непрестанно развиващ се научен център.

По време на честването академично слово на тема „150 години Българска екзархия и връзката й с Българското книжовно дружество“ изнесе директорът на Научния архив на БАН проф. Лизбет Любенова.

На тържественото събрание беше връчена Наградата на БАН за журналисти за 2019 г. Управителният съвет на Българската академия на науките създаде тази година специален статут на Наградата в четири категории. В категория „Печатни медии“ награда получи Ярослава Прохазкова от  вестник „24 часа“.  За  „Електронни медии“ беше отличен  Кирил Вълчев, автор и  водещ на предаването „Седмицата“ на Дарик радио. В категория „Онлайн медии“ наградата беше присъдена на Петър Теодосиев от онлайн списание „Българска наука“, а със специалната награда за цялостно дългогодишно отразяване на дейността на БАН е отличен екипът на предаването „История.BG“ на Българската национална телевизия.

По случай 151 години от създаването на БАН в централното фоайе на Академията е подредена изложба, посветена на първото българско научно списание. Експозицията „150 г. Списание на БАН“ е подготвена съвместно от редакцията на “Списание на БАН” и Централната библиотека на БАН.

Тържественото събрание за пръв път беше излъчено на живо на интернет страницата на БАН www.bas.bg. Запис на церемонията може да видите тук:  https://youtu.be/p5kOXyipso0