Колектив от Института по Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, с ръководител проф. Димитър Карастоянов, спечели Наградата за най-добър иновативен проект в конкурса на Българската търговско-промишлена палата. Проектът е с наименование: ”ДИГИТАЛИЗАЦИЯ НА ОБЕКТИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО” и в него са използвани общо пет патента. Проектът е предназначен и за слепи хора, като са използвани брайлови екрани и брайлови дисплеи.

Церемонията по награждаването на победителите в конкурса на Съвета по иновации при БТП се проведе на 23.10.2020 г. На събитието присъстваха зам.-председателят на БАН чл.кор. проф. Костадин Ганев и акад. Никола Съботинов, съпредседател на Съвета по иновации и бивш председател на Българската академия на науките.

В категория  „Най- успешна иновативна фирма“  беше отличена фирма  „СЕНС Корпорейшън“ ЕООД. Фирмата създава своя собствена козметична марка SHIMANI Smart Skincare и е първата в света, която прилага тривалентно желязо в борбата срещу стареенето. Второ място в категорията за най-успешна иновативна фирма беше наградена фирма „ИЗИМАТ БГ“, която развива първата иновативна образователна онлайн платформа в помощ на подготовката  и самоподготовка на ученици по математика. На трето място в категорията е класирана фирма „ОНДО СОЛЮШЪНС“ ООД, с предмет на дейност изготвяне на специализиран софтуер за апарати за анализ на въздуха в селското стопанство и контрол върху светлина, влажност, температура, въглероден двуокис и други показатели в оранжерии и на други земеделски площи.

В категория „Най-добър иновативен проект“ на второ място, след колектива на ИИКТ-БАН, се класира екип от два университета във Варна с ръководители доц. Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика“ във Варненския свободен университет, и доц. Стоян Павлов от Медицинския университет във Варна. Проектът е с наименование BioMed Varna и представлява междууниверситетска научноизследователска екосистема, която интегрира практики между медицината и компютърните науки. На трето място Съветът по иновации награди екип от Института за зеленчукови култури „Марица“, Пловдив с координатор доц. Даниела Ганева за проекта  „Създаване на център по растителна системна биология и биотехнология за трансфер на фундаментални изследвания в устойчиви био-базирани технологии в България“.

В категория  „Най-перспективен иновативен старт ъп“ първата награда спечели старт ъп-а „ТОП ИНОВЕЙШЪН“ ЕООД за проекта си „Иновативен соларен плажен чадър“, който служи за зареждане на мобилни устройства, охлаждане на напитки, информация за културно-историческите забележителности в близката околност, предотвратяване на инциденти на плажа и др. на второ място е отличен колектив от Института по аграрна икономика и Нов български университет с координатор г-жа Божура Фиданска за старт ъп-а „АГРИ СМАРТ ТЕХ ИННОЦЕНТЪР“. Той предлага иновативни решения на земеделските производители, използвайки новите „интелигентни“ технологии за изграждане на устойчиво земеделие и опазване на околната среда. На трето място в категорията  е старт ъп-а Ди Ейч Криейтив Лаб (DH Kreative Lab), с проект мениджър г-н Людмил Дуриданов, за разработките на два иновативни продукта: митологична игра „Магията на Орфей“ и нов иновативен педагогически метод.