По покана на китайското посолство в Република България учени от Института за икономически изследвания на БАН присъстваха на тържествената церемонията по откриването на Третата международна изложба за внос в Китай и Международния икономически форум Хунцяо. Темата на форума е: „Отваряне и иновации за печелившо сътрудничество“, като представители от българска страна бяха проф. д-р Даниела Бобева, проф. д-р Искра Богданова Христова-Балканска и гл.ас. д-р Теодора Пенева.

Събитието се превърна в едно от най-мащабните срещи на световни политически и бизнес лидери, представители на международни организации, академични общности, мозъчни тръстове и медии. На церемонията говориха президентите на Пакистан, Южна Африка, Чили, Узбекистан и Сърбия, министър-председателите на Испания и Унгария, и ръководителите на международните организации: Конференция на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), Световната търговска организация (WTO), Световната здравна организация (WHO) и Световната организация за интелектуална собственост (WIPO).

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин откри церемонията с реч за глобалната ситуация по разпространението на COVID-19 и развитието на китайската икономика и търговия в условията на пандемична криза.

Събитието се проведе дистанционно и включваше церемония по откриване на форума и дискусии в 5 паралелни сесии по теми като: „Отваряне, регулиране и бизнес среда“, „Изкуствен интелект и иновативно развитие“, „Реформа на СТО и споразумения за свободна търговия“, „Електронна търговия в дигиталната ера“ и „70-годишното развитие на Китай и изграждането на общност със споделено бъдеще за човечеството“.