Фондация „Конрад Аденауер“, Посолството на Конфедерация Швейцария и Институтът по философия и социология на БАН организират международна онлайн конференция “The Impact of Artificial Intelligence on Our Society (Въздействието на изкуствения интелект върху нашето общество).

Конференцията ще се проведе онлайн на 20 ноември, от 10:30 до 13:00 часа и може да бъде проследена в реално време във Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/663461931007642. Лекторите са учени, изследователи и експерти в областта от три европейски държави.

Конференцията ще бъде открита с приветствия от вицепримиера Томислав Дончев, еврокомисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Целта на събитието е да увеличи информираността на широката  общественост, политици, учени и журналисти за настоящите и бъдещите промени и предизвикателствата в обществото ни в резултат от все по-масовото навлизане на изкуствения интелект. Акцентът на докладите и дискусиите ще бъде влиянието на изкуствения интелект върху съвременните общества – какво бъдеще очаква работещите и какви ефекти от дигитализацията вече се наблюдават в България, Швейцария, Германия, както и в Европа и света. Експертите ще разгледат още как изкуственият интелект се очаква да промени системите на здравеопазване и какви биха били въздействията му върху образованието.

Език на конференцията: английски

Програмата вижте на https://ips-bas.org/