Институтът за изследване на обществата и знанието – БАН и Съюзът на учените в България отбелязват Международния ден на философа на 15 ноември с националната конференция „70 години академична философия в България“. Двудневното събитие се проведе в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките и в Института за български език на БАН.

Научният секретар на направление „Културно-историческо наследство“ проф. Йоана Спасова прочете поздравителен адрес от Председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. В него се подчертава, че философията запазва своята актуалност в съвременното общество на бърз обмен на информация, като предоставя общ мирогледен път към знанието за света. И припомня, че БАН оценява значимостта на философията още преди 70 години, създавайки институт, в рамките на Академията – Институт по философия и образование.

Директорът на ИИОЗ – БАН проф. Веселин Петров определи философията като дълбоко вградена в основите на Българската академия на науките, защото сред нейните основатели и първи дейци са хора, които са поставили основите на тогавашното модерно българско философско мислене.

Форумът си поставя за цел да разисква актуалните проблеми, предизвикателствата и перспективите на философията днес.