Събрание на тема „75 години от спасението на българските евреи по времето на Втората световна война“ се проведе в Големия салон на Българската академия на науките. Събитието е организирано от Академични приятели на Израел в България в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и Международно християнско посолство, Ерусалим.

Приветствие от името на председателя на БАН отправи зам.-председателят на Академията чл.-кор. Васил Николов. „Този ден е символ на непреходните ценности, смелост и единство, проявени преди 75 години от обединения български народ“, се казва в приветствието. Чл.-кор. Николов припомни безпрецедентната за това време съпротива из цялата страна и отбеляза, че имаме честта да сме потомци на тези достойни българи, с чиито дела се гордеем пред света.

Тивериополският епископ Тихон, народният представител и член на  парламентарната група за приятелство България-Израел Петър Витанов, заместник-кметът на София доц. Тодор Чобанов, представители на ОЕБ „Шалом“, на Института за принципи на правото, на арменската общност в България и Националния съвет за междурелигиозно сътрудничество, академичната общност, студенти и др. уважиха събитието.

По време на събранието бяха представени обзорни доклади и спомени от български учени, преживели тези трудни времена. Академик Георги Марков изнесе данни за ролята на българските учени в спасението на българските евреи. Във фоайето на БАН беше представена изложбата „Спасението 1943“.

Преди 75 години България стана едно голямо изключение в Европа и света, спасила от смърт цялата своя еврейска общност – 50 хиляди и още 15 хиляди, получили транзитни визи през страната ни.