facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

“Хората и дантелата - български принос и европейски опит”

IMG 8207Втори международен приложен семинар “Обучението в изработване на дантела - български принос и европейски опит” ще се проведе на 29 април, събота, в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН. Целта му е да подпомогне споделянето на опита на българските и чуждестранните майсторки дантелиерки в работата им с хора от различни възрасти по обучение в традиционните техники. Поддържането на интереса към тях създавa перспективи за съхранението и предаването им за бъдещите поколения.

Прочети още...

Единственият в страната антропологичен музей отбеляза 10 години

Четвъртък, 27 Април 2017

935923 500986116637941_1485054369_n_copy10-годишният юбилей на Националния антропологичен музей при Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей – Българска академия на науките беше тържествено отбелязан на 26 април.

Прочети още...

„Написаното остава. Пиши правилно!“ отново в Пазарджик

Четвъртък, 27 Април 2017

IBE 8338Открийте значението на полския фразеологизъм robi z igły widły (пряк превод – правя от иглата вила) и намерете фразеологизъм на български с подобно значение. Тази и подобни задачи бяха включени в занимателната езикова игра „Да изследваме заедно!“, проведена на 26 април по покана на Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик. Задачите подготвиха млади учени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ в рамките на кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Прочети още...

Премиера на „Култура, идентичности, съмнения“ - сборник в чест на проф. д.ф.н. Николай Аретов

Сряда, 26 Април 2017

AretovИнститутът по литература - БАН и Издателството на БАН ще представят сборник в чест на проф. д.ф.н. Николай Аретов – „Култура, идентичности, съмнения“ на 27 април 2017 г. от 18:30 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. Славейков 4А. Книгата ще представят Йордан Евтимов, Владимир Трендафилов и съставителите Анна Алексиева, Надя Данова и Николай Чернокожев.

Прочети още...

Скръбна вест

Вторник, 25 Април 2017

AAngelovБългарската академия на науките съобщава, че на 22.04.2017 г. почина на 88-годишна възраст академик Ангел Симеонов Ангелов. Напусна ни един забележителен творец на българската наука, техника и технологии, обществен и държавен деец със значими заслуги за научно-техническото развитие на нашата страна.

Прочети още...

10-ти юбилеен „Семинар по екология – 2017” с международно участие

Вторник, 25 Април 2017

logo copy_copyНа 27 и 28 април 2017 г. в заседателната зала на Институтa по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ул. "Ю. Гагарин" № 2) ще се проведе 10-ти юбилеен "Семинар по екология - 2017" с международно участие. Семинарът е организиран от секция "Биология" към Съюза на учените в България и Институтa по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Прочети още...

Делегация на БАН заминава на посещение в Белград

Вторник, 25 Април 2017

bas new_logoДелегация на Българската академия на науките, водена от председателя акад. Юлиан Ревалски, заминава днес на четиридневно посещение в Белград. Визитата е по покана на председателя на Сръбската академия на науките и изкуствата (САНИ) акад. Владимир Костич. В делегацията са включени проф. Евдокия Пашева, главен научен секретар на БАН, и акад. Иван Миланов.

Прочети още...

Юбилеен десети пролетен семинар на докторантите и младите учени „Интердисциплинарна химия“

Вторник, 25 Април 2017

IMG 7328Юбилейният десети пролетен семинар на докторантите и младите учени от институтите на БАН, съфинансиран от Българската академия на науките и организиран от Института по оптически материали и технологии – БАН, се проведе на 21-23 април 2017 г. в Творческия дом на БАН “Витоша”. В семинара взеха участие общо 20 докторанти, млади учени и специалисти с висше образование от ИОНХ, ИФХ, ИОХЦФ, ИИХ, ИМех, ИЕЕС, ИМБ, ИФТТ, ИОМТ и един докторант от ХТМУ.

Прочети още...

Д-р Невена Иванова от Института за изследване на обществата и знанието представя биохакерството като изкуство

Вторник, 25 Април 2017

cropped-BAN-cover-2016-1-01 copyД-р Невена Иванова от Института за изследване на обществата и знанието - БАН ще представи на 26 април от 18.30 часа в Червената къща “Гаражната биология” – културно-социално движение, възникнало през 2008 г. и наричано още биохакерство, "направи си сам" биология (DIYbio), гражданска наука, отворен биокод, биопънк. Движението е част от хакерските и мейкърските култури, отворения софтуер и хардуер, "направи си сам" културата, културата на участието, споделената икономика и други публични инициативи.

Прочети още...

Учени от БАН участват в кръгла маса за електронното управление

Вторник, 25 Април 2017

IMG 1150На 21 април в София, под егидата на евродепутати от групата на ЕНП в Европейския парламент, се проведе кръгла маса на тема: „Национални приоритети в развитието на е-управлението“. Организатори на събитието бяха Държавна агенция „Електронно управление“, Българска академия на науките, Клъстер ИКТ и Клъстер „Информационни и комуникационни технологии – Благоевград“.

Прочети още...

Ученическият институт на БАН обявява началото на четвъртата си научна сесия

Понеделник, 24 Април 2017

ban zgradaУченическият институт на БАН (УчИ – БАН), съгласно решение на Управителния съвет на БАН, обявява началото на четвъртата си научна сесия. В срок до 30 септември 2017 г. ще се приемат проекти на ученици от 8-ми до 12-ти клас, които имат влечение и склонност към изследователска дейност в някоя от областите на науката или нейните приложения.

Прочети още...