/Българската академия на науките се включва в Европейската нощ на учените 2018
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

 

 

 

 

Българската академия на науките се включва в Европейската нощ на учените на 28 септември (петък) 2018 г. от 16:00 до 22:00 ч. Институцията е партньор по проект K-TRIO 3, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. В него участват още Софийски университет (координатор), Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Нов български университет, ДИПКУ на Тракийския университет – Стара Загора, РУ „Ангел Кънчев“ и МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Тази година, освен в София, различни демонстрационни, творчески и забавни прояви са планирани и в Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас и Созопол.

Основен акцент на Нощта на учените през 2018 г. е представянето на наука и иновации, които да допринасят за опазването на културно историческото наследство и развитието на културните и креативни индустрии. В това отношение Академията има какво да покаже като водещ научно-изследователски център в България. Събитието ще се проведе в три различни сгради на Академията: Централната сграда на БАН, Националният археологически институт с музей и Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници. Към събитието се присъединява и Осмата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2018, която се провежда в Бургас.

ПРОГРАМА:

Българска академия на науките, ул. „15 Ноември“ 1, 16:00-22:00 ч.

 • Изложба, посветена на 30-годишнината от полета на Александър Александров по научната програма „Шипка“, представена от Института за космически изследвания и технологии – БАН;
 • Работно ателие за иконопис, ръководено от специалисти от Кирило-Методиевски научен център;
 • Павилион за виртуална реалност, представящ 4 късометражни филма за културното и историческото наследство на България.

Национален археологическият институт с музей – БАН, ул. „Съборна“ 2, до 20:00 ч.

 • Всички изложбени зали ще са на разположение за разглеждане;
 • Презентация на филми и дигитална реконструкция, предназначени за деца и възрастни;
 • Прожекция на филма „Тайните на Черно море“ и експозиция, предназначена за децата „Black Sea Researchers”.

Централна лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници – БАН, бул. „Цариградско шосе“ 72

 • Първата действаща демонстрационна 10 kWp фотоволтаична инсталация (открита 2006 г.) свързана с битовата електропреносна мрежа, изградена по 5 РП на ЕС – демонстрация от 17:00 до 18:00 ч.;
 • Презентация на тема „Чиста енергия от слънцето“ – от 18:00 до 18:20 ч.;
 • Презентация на тема „Принципи и модели за устойчива енергетика“ – от 19:00 до 19:20 ч.;
 • Представяне на лаборатории за създаване и тестване на фотоволтаични елементи и слоеве – от 19:30 до 20:30 ч.;
 • Презентация на тема „Индустриално производство на иновативна фасадна технология изградена чрез стъклопакети с циркулиращ воден поток за почти нулево енергийни сгради“ – от 20:30 до 20:50 ч.

Бургас, Културен център „Морско казино“, от 17:00 ч.

„Европейската нощ на учените 2018“ е включена в програмата на Осмата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2018. Ще бъдат демонстрирани:

 • Тримерни интерактивни представяния на исторически-свързани значими комплекси, носители от Източноправославната култура и изкуство от Възраждането: църковни и манастирски комплекси – архитектура, стенописи, иконография;
 • Мобилното приложение BOOK@HAND BIDL за български икони;
 • Експериментално уеб-базирано игрово приложение за интерактивно представяне и изучаване на тракийската цивилизация и култура.