Home/Генеалогията – наука за рода, но и за обществото
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Институтът за исторически изследвания – БАН ви кани на 29 октомври 2019 г. от 16.00 ч. на лекцията на проф. д.и.н. Манчо Веков – „ Генеалогията – наука за рода, но и за обществото”.

Събитието ще се проведе в Големия салон на Института за исторически изследвания –БАН (бул. „Шипченски проход” № 52, бл. 17, ет. 1).

Лекцията на проф. Манчо Веков е част от поредицата открити лекции и дискусии по вълнуващи исторически теми от различни епохи, посветени на 150-годишнината на Българската академия на науките.

Генеалогията – наука за рода, но и за обществото

Проф. д.и.н. Манчо Веков

Статията изследва опасността от дезинтеграцията на държавата и на държавата като политически и национален субект, чиито последствия са изчезването на родовата памет, както и на националната идентичност. Това е факт, който доказва социалните ползи на генеалогичните и локални исторически изследвания в две посоки: образователни, тъй като те записват родовата памет и носят етични послания към бъдещите поколения; евристични, тъй като те обогатяват националното научно хранилище с генеалогични и исторически факти. Генеалогичните изследвания могат да предоставят един от „ключовете” към избирането на нов социален модел.

Go to Top