/Дни на отворени врати на БЕО Мусала 2019
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Кампанията „Дни на отворени врати“ в Базова екологична обсерватория Мусала ще се проведе на 20 и 21 юли 2019 г. (с резервни дати 10 и 11 август) и на 27 и 28 юли 2019 г. (с резервни дати 17 и 18 август).

Базовата екологична обсерватория (БЕО) Мусала, част от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ), се намира на най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала (2925.4 м н.в., 42о18`N, 23о59`Е) в Рила планина. Уникалното географско разположение на вр. Мусала (граница на долната тропосфера) позволява, в допълнение към традиционните изследвания, свързани с космическите лъчи, да се извършват изследвания, свързани с глобалното изменение на климата, транспорт на трансгранични замърсявания, възможни корелации на интензивността на космическите лъчи с атмосферните параметри, и т.н.

Всички, които имат желание да посетят уникалната Обсерватория и да разберат повече за дейността й от българските специалисти, които работят там, могат да го направят на посочените дати.

Резервните дати са предвидени в случай, че метеорологичните обстоятелства на основните дати не са подходящи за изкачване до върха.