/Европейският археологически съвет ще заседава в София
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

София ще бъде домакин на среща на Европейския археологически съвет (ЕАС) и на международен симпозиум на тема Управление на културното наследство. Форумът ще се проведе от 21 до 23 март по покана на Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН и ще доведе в България представители на ЕАС от десет европейски страни.

По време на заседанието България ще бъде приета за пълноправен член на Европейския археологически съвет и ще стане част от голямо европейско археологическо семейство, посветило се на три основни дейности: обмен на информация между членовете относно стандартите и най-добрите практики в управлението на културното наследството, предлагане на съвети и насоки в тази област и разработване на стратегии за управление на археологическото наследство въз основа на професионалния опит на страните-членки.

Срещата на ЕАС ще премине в конференция за управление на културното наследство, в която ще вземат участие учени от 14 държави. Те ще споделят опита на страни като Швеция, Унгария, Великобритания, Холандия, Естония, Шотландия, Австрия, Чехия и др. България ще бъде представена с доклади на доц. Людмил Вагалински и Надежда Кечева от Националния археологически институт с музей към БАН.

Форумът се открива на 22 март, четвъртък, от 11:30 часа в хотел „Арена ди Сердика“.  Програма на събитието ще намерите тук