/ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ 2019
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

 

Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ на Българската академия на науките ще участва в отбелязването на Европейския ден на езиците. На 26 септември 2019 г. (четвъртък) от 17.00 до 20.30 ч. в Националния музей „Земята и хората“ на бул. „Черни връх“ № 4 за поредна година двадесет и седем културни и научни институции, както и дипломатически представителства в България ще отпразнуват заедно Европейския ден на езиците. Институтът за български език ще представи занимателни игри (подходящи за различни възрастови групи), които са свързани с езиковото културно наследство. Наградите ще бъдат фланелки и стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ – мотото на постоянната кампания на Института за български език за насърчаване на грамотността.

 Кой организира Европейския ден на езиците?

Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа приема решение в седмицата около 26 септември ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа.

Събитието в България е инициатива на Мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и Европейската комисия и се организира в партньорство с посолства и културни институти на различни държави.