/Започва „Полярна седмица в музея”
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Националният природонаучен музей – БАН, Българският антарктически институт, Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН, катедра „Обща и приложна хидробиология“ на Биологическия факултет при СУ и Асоциацията на младите полярни изследователи в България ви канят да отбележим заедно Деня на Антарктида, 1 декември с „Полярна седмица в музея”.

От 2 до 6 декември 2019 в зала Левентис на Националния природонаучен музей ще се проведе пилотното издание на „Полярна седмица в музея”. Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев ще открие официално събититето на 2 декември от 13.30 часа и ще представи история на българските полярни изследвания.

В петте последователни дни учени от Българската академия на науките, Българския антарктически институт, Софийския университет и Асоциацията на младите полярни изследователи в България, заедно с участници в предишни експедиции ще представят разнообразието от научни изследвания, проведени до сега и ще споделят постигнатите резултати. Присъстващите ще могат да научат интересни и малко известни факти, както и специфичните предизвикателства, които срещат изследователите и екипите при работа в полярни условия от коменданта на Българската антарктическа база Йордан Тодоров и логистиците Николай Николов и Камен Недков и д-р Атанас Пелтеков.

Освен научните презентации, посветени на глациология, геоморфология, сеизмология, геодезия, климатология, екология и биоразнообразие, Антарктика ще бъде представена в политически контекст от Борис Станимиров, а председателят на Комисията по антарктическите наименования към МВнР, а доц. Любомир Иванов ще разкаже за българската топонимия в Антарктика.

Презентациите са подходящи за настоящи и бъдещи изследователи – студенти, докторанти, млади учени, както и за всички интересуващи се от темата.

Участието в Полярната седмица е безплатно. Капацитетът на залата е 30 седящи места, които се заемат по реда на пристигане.

Участниците в събитието първи ще могат да разгледат изложбата с материали, дарени на музея от проф. Румяна Мечева – един от най-продължително работилите биолози на Антарктика.

До 10 януари посетителите ще могат да разгледат изложбата с географски карти „ТERRA AUSTRALIS INCOGNITA/Непознатата Южна земя“ на Българския антарктически институт, подредени в зала Левентис. Изложбата представя едноименния алманах с над 70 уникални карти на най-студеното място на Земята, придружени с любопитни истории.

Програмата на събитието по дни и часове може да видите  във Фейсбук.

Събитието се посвещава на 30 години български антарктически изследвания и 130 години от създаването на Националния природонаучен музей.