/Изложбата „Змиянската Везба“ ще бъде открита с демонстрации и уъркшоп
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Изложбата „Змиянската Везба“, представяща експонати от фонд „Тъкани“ на етнографския отдел на музея в Република Сръбска в гр. Баня Лука, ще се открие на 29 май от 13.00 часа за медии и от 18.00 часа за широка публика с демонстрация на характерната техника и уъркшоп.

Експозицията ще бъде подредена в Етнографския музей до 29 юни и се организира от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Музея на Република Сръбска – Баня Лука.

Змиянската везба е сложна везбена техника с употребата на един цвят конец, черен или син. Традиционна е за селата от областта Змияне в Република Сръбска в Босна и Херцеговина и се отличава с богати орнаменти. През 2014 г. изработката на везбата е вписана в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Фондът на Музея на Република Сръбска – Баня Лука, чиито експонати ще бъдат показани в изложбата, притежава разнообразие от национални традиционни костюми, характерни за етнографската област. Богатата символика и общественото значение на украсата са най-добре представени при традиционните ръчно везани костюми, особено при ръкавите на всекидневните мъжки и женски ризи, както и върху характерната змиянска забрадка.

На събитието ще присъстват Таня Джакович – зам.-министър на образованието и културата на Република Сръбска, Милица Котур – директор на отдел „Културно наследство“ в министерство на образованието и културата на на Република Сръбска, Миладин Савич – директор на музея на Република Сръбска – гр. Баня Лука.