/Изложба „Българските азбуки“
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Изложба „Българските азбуки“ показва Институтът за български език на БАН в Градската градина (пред Народния театър „Иван Вазов“) от  30 април до 13 май. Включени са 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука. С буквите са оформени думите „българския“, „дух“, „вечност“, носещи посланието, че българският дух е вечен. В долната част на всяко изображение са разположени глаголическите букви, които имат съответствие в българската азбука. Експозицията включва и четири табла, изобразяващи думите „ние“, „светлина“, „добро“, „възход“, като в буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 2 май от 11:00 часа в Градската градина (пред Народния театър „Иван Вазов“).

Изложбата „Българските азбуки“ се организира в годината, в която Българската академия на науките чества своята 150-годишнина, и се посвещава на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий.