/Изложба в БАН показва малко известни детски илюстрации на четирима утвърдени художници
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Институтът за изследване на изкуствата на БАН съвместно с Нов български университет организират изложба „Българските художници за децата“, която ще се открие във фоайето на Българската академия на науките на 27 май.

Изложбата предлага срещи с творци с утвърдено амплоа – Александър Божинов, Стефан Баджов, Бинка Вазова, Иван Пенков, но не толкова известни с творчеството си за малките. Като дългосрочен проект на Института за изследване на изкуствата – БАН се следва идеята да бъде „изваден“ потенциалът на техни произведения във възпитанието на образната култура на децата.

Представените художници – илюстратори на детски книжки и списания,  използват като важен източник на вдъхновение в работата си българските традиции и фолклор. Опирайки се на авторски художествени образци, екип от специалисти подготвя задачи и игрови модели, чрез които деца от различни възрастови групи имат възможност да се запознаят с творчеството на българските художници  и да получат знания за основни понятия в изобразителното изкуство. Изложбата представя част от интерпретирания илюстративен материал, публикуван в книжките за деца.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община и фонд „Култура“ на Министерство на културата. Изложбата може да бъде видяна до 3 юни.