Home/Изложба „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Институтът за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол” – БАН организира от 21 до 3 ноември 2019 г. в градина „Кристал”  изложба „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”.

Повод за експозицията са две големи годишнини с фундаментално значение за българската държавност и култура – 140-годишнината от обявяването на София за столица на България и 150-годишнината от основаването на БАН.

Акцентът в изложбата ще бъде поставен върху миналото на град София, запечатано върху пощенските картички от края на XIX век, и следващите десетилетия. Ще бъдат представени емблематичните места, събития и пространства, които формират облика на българската столица в хода на новата история на България. Представени са и градските пространства в другите балкански столици и по-малки балкански градове, тяхната атмосфера, трансформацията на облика им, както и вписването на античното и средновековно архитектурно наследство в градската среда на съвременните селища.

Официалното откриване на изложбата е на 21 октомври (понеделник) от 17:00 ч. Тя  се организира в рамките на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие”, финансирана от МОН.

Go to Top