/Изложба „Приложение на лазерните технологии: от създаване на нови материали до опазване на паметниците на културата“
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Изложба за използваните лазерни технологии в Института по физика на твърдото тяло ще бъде открита на 15 октомври 2018 г. от 16:00 часа в централното фоайе на Българската академия на науките.

В експозицията са включени 17 постера и видеоматериали, които показват възможностите на съществуващата в Института богата гама от лазерни и плазмени източници, покриващи широк диапазон от дължини на вълните и продължителност на импулсите, регистрираща спектрална апаратура и технологии за диагностика и обработка на твърдотелни материали. Сред тях е фемтосекундната лазерна система Spectra-Physics, чиито принцип на действие е предложен от Нобеловите лауреати по физика за 2018 г. Тя позволява извършването на наблюдение на свръхбързи процеси и динамични измервания, изучаване на живи структури и модификации на материали в наноразмерната скала.

Опитът на учените от Института по физика на твърдото тяло в областта на лазерната физика датира от 70-те години на 20-ти  век, когато е разработен лазер с пари на меден бромид, намерил приложение в индустрията и медицината. Те успешно участват както в проекти за върхови постижения, финансирани от НАТО и Европейския съюз, така и в проекти за опазване на културното наследство. Тяхното експертно мнение и технически възможности са използвани при изследването на Рогозенското съкровище, възпроизвеждането на технологиите за добив на злато, прилагани в древността по българските земи и др.

Изложбата е посветена на 46-годишнината от създаването на Института по физика на твърдото тяло на БАН.