/ИКИТ – БАН отбелязва 100-годишнината от рождението на проф. Виден Табаков
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Институтът за космически изследвания и технологии на БАН отбелязва 100-годишнината от рождението на проф. Виден Табаков – един от създателите на двигателите на ракетата-носител „Сатурн – 5“ за полетите до Луната. Събитието ще се проведе на 12 декември от 14 часа в зала 309 на ИКИТ – БАН.

Проф. д-р Виден Табаков е сред съзвездието от световно известни учени с български произход и е изтъкнат авиокосмически инженер, специалист по космическа техника и ракетни двигатели. Той е един от най-изявените изследователи на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ – НАСА. Сред многобройните му заслуги за развитието на авиокосмическата техника и технологии се откроява дейността му относно ракетата-носител „Сатурн”, с която американските астронавти осъществиха пилотируеми полети до Луната по програмата „Аполо”, а неговият близък приятел Нийл Армстронг стана първия човек, стъпил на повърхността на Луната.

Проф. Табаков поставя началото на докторска програма по космонавтика в Университета в Синсинати, работил е за големи световни фирми, като Дженерал Илектрик, Ролс Ройс, Проктър енд Гембъл и други.