/Институтът за български език на БАН участва в „Алея на книгата“
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Младите учени представят кампанията „Написаното остава. Пиши Правилно!“

Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ на Българската академия на науките ще участва в „Алея на книгата“ – София 2019 с кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Седмото издание на тази инициатива ще се проведе от 10 до 15 септември 2019 г. в пешеходния участък на бул. „Витоша“ (от бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Узунджовска“) с работно време от 10:00 до 20:00 часа.

В програмата на Литературния кът е поместено специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език.

На 14 септември 2019 г. (събота) от 15:00 до 17:00 часа по случай началото на учебната година Асоциация „Българска книга“ и Институтът за български език предизвикват родители и деца да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност.

Всеки, който желае да провери знанията си по български правопис и пунктуация, може да участва – с диктовка или решаване на езиков тест. Младите учени от Института ще дават съвети за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“ – могат да ги залепят върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди.