/Институтът за изследване на изкуствата ще удостои със своята ежегодна награда „Съживено наследство“ Петър Попов
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Институтът за изследване на изкуствата ще удостои със своята ежегодна награда „Съживено наследство“ Петър Попов за цялостен принос в опазване на културното наследство.

Петър Попов е един от най-изявените български реставратори с огромен принос в опазване на културното наследство. През 1974 г. завършва специалност „Реставрация на произведения на изкуствата“ в Академията за изящни изкуства във Варшава. До 1992 г. работи като реставратор в Националния институт за паметниците на културата. В периода 1998 – 2008 г. е ръководител на реставрационната лаборатория на Националната художествена галерия.

Дългогодишната реставрационна практика на Петър Попов е свързана с опазването на значими художествени ценности от съвременната територия на България като стенописите в Бачковската костница, църквата „Св. Димитър“ в Паталеница, Новата митрополия в Несебър, църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско, Илиенския манастир. Негов е приносът за реставрацията на редица подови мозайки, открити по време на археологически проучвания в Сандански, Кюстендил, Девня, Стара Загора, Арчар. Един от последните проекти на Петър Попов е реставрацията на най-ранните мозайки от църквата „Св. София“ в София.

Връчването на наградата ще се състои на 20 юни 2019 г., 16,00 ч. в Института за изследване на изкуствата, ул. Кракра 21.