/Институтът по океанология в Европейска нощ на учените
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

26 септември, четвъртък10:00-16:00

REFRESH на борда на Научноизследователски кораб „Академик“

35 години Научноизследователски кораб „Академик“

Посещение на НИК „Академик“ за най-смелите и обичащи предизвикателствата на морето бъдещи, настоящи и бивши морски изследователи и мореплаватели. Посетителите ще имат възможност да разгледат постерната изложба „35 години НИК „Академик“ – събитие посветено на 150-тата годишнина на БАН. Изложбата представя постери за историята и експедиционната дейност на кораба. Тъй като основната цел е повече деца да се докоснат до НИК „Академик“, всеки възрастен посетител ще бъдe допуснат на борда само ако придружава дете или тинейджър.

Посещението се организира с предварително записване от 18.09.2019 г. до 24.09.2019 г. на телефон 052/370 484 и/или email: office@io-bas.bg. Всеки възрастен посетител ще бъдe допуснат на борда само ако придружава дете или тийнейджър.

27 септември, петък, 17:00-21:00

Докосни се до единствената в България изследователската миниподводница РС-8В

Заповядайте на борда на изследователската миниподводница РС-8В и се запознайте отблизо с работата на подводните изследователи от ИО-БАН.

Щандове с практически експерименти и участие на публиката:

  • 2019 – година на Менделеевата таблица

Потопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море – очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИО-БАН.

  • Древни брегови линии на Черно море

Пренесете се на морското дъно, когато подводният свят е бил отстъпил своето място на сушата. Представя: секция „Морска геология и археология“, ИО-БАН. Подходящо за деца от различни възрасти.

  • Бреговата зона като ключ към загадките на морето

Демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ ИО-БАН.

  • Подводен свят – синьо вълшебство

Потопете се в необятния и интересен свят на видимите и невидимите за очите морски организми на Черно море. Представя: секция „Биология и екология на морето“, ИО-БАН. Подходящо за деца от различни възрасти.

19:00-20:00

REFRESH кафене

Предизвикателството да си млад учен

Сесия на млади учени от ИО-БАН, Варна и чуждестранни стипендианти

Медия Гумус

Докторант ИО-БАН, секция „Биология и екология на морето”

Познаваме ги и не ги познаваме: Мекотелите в Черно море

Наташа Димова

Професор по хидрогеология

Университет на Алабама, Тускалуса, Алабама, департамент по Геологични Науки

От планините до морето: подземните пътешествия на водната молекула:

Светлана Михова

Докторант ИО-БАН, секция „Химия на морето”

Миниатюрният свят на нашите отпадъци в морето

20:30-21:00

Наука в града REFRESH

Томбола

Церемония по награждаване на участниците в томболата, организирана за попълването на въпросника по време на Европейска нощ на учените.

Томбола

Церемония по награждаване на участниците в томболата от организираната, от ИО-БАН игра: „ Пътешествие в света на науката”. Правилата на играта:

Игра-томбола „ Пътешествие в света на науката”, организирана в рамките на проект REFRESH – Европейска Нощ на ученитеʼ2019, Варна

Правила на играта

Целта на играта е всеки участник да посети трите обекта изброени по-долу за периода от 26.09.2019 до 27.09.2019. От всеки посетен обект ще се събират печати с логото на проекта, поставени върху специално приготвени за събитието карти. Участникът, който събере три печата за периода от 26.09. до 27.09.2019 има право да участва в томболата за трите големи награди. Получилите два печата на 27.09.2019 могат да участват в томболата за трите поощрителни награди.

Първи обект: Посещение на научно изследователски кораб „Академик”. Дата: 26.09.2019 от 10:00 до 16:00 ч. Адрес: гр.Варна, кв. Аспарухово, Канал 1, Рибарско пристанище „Варна” на Рибни ресурси ЕООД. Посещението се организира с предварително записване от 18.09.2019 г. до 24.09.2019 г. на телефон 052/370484 и/или email: office@io-bas.bg. На място всеки посетил и разгледал НИК „Академик” ще получи карта за участие и първи печат.

Втори обект: Посещение на изследователската миниподводница РС-8В, която ще бъде разположена пред Централен вход на Морската градинаДата: 27.09.2019 от 17:00 до 20:30 ч. Тук също може да получите карта за участие и печат. В същата локация ще имате възможност да посетите и част от щандовете на „Нощта на учените”, които може да разгледате преди да стигнете до третия обект.

Трети обект: Астрономическа обсерватория „Николай Коперник”. Дата: 27.09.2019 от 17:30 до 20:30 ч. Играта приключва с поставянето на последния печат в тази локация. На входа на Обсерваторията след поставяне на печата, вашето име ще бъде записано, с което автоматично получавате право да участвате в томболата за големите и/или поощрителните награди.

Томболата ще бъде теглена в сградата на Обсерваторията във времето от 20.30 до 21.00 часа.

Наслаждавайте се на играта, събирайте с пълни шепи нови знания и се забавлявайте! Очакваме Ви с нетърпение!