/Кирило-Методиевският научен център – БАН с ценно издание и тържествен концерт в памет на Св. Кирил
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

На 14 февруари (Успение на Св. Кирил), от 11.00 ч. в залата на Националния музей „Земята и хората“ на ул. Черни връх № 4 Кирило-Методиевският научен център – БАН (КМНЦ) организира традиционно честване на паметта на Св. Кирил.

Ще бъде представено първото критическо издание на Четириевангелието на цар Иван Александър (Лондонското четиревангелие), както и новите проекти на КМНЦ. Програмата ще продължи с тържествен концерт за старобългарски песнопения с участието на мъжкия вокален ансамбъл „Аноним“ и хора за старинна българска музика при НГДЕК „Константин Кирил Философ“. В концерта ще прозвучат 18 творби на старобългарското хорово изкуство и религиозната поезия.

На тържеството ще присъстват официални гости, журналисти, университетски преподаватели, учени, учители и ученици от партньорски училища на КМНЦ и граждани.

Входът е свободен.

Четириевангелието на цар Иван Александър се съхранява Британския музей в Лондон и е един от най-важните и богато илюстрирани средновековни български царски ръкописи, емблематични за българската култура отпреди падането на Второто българско царство. Това първо критическо издание, което ще бъде представено по време на честването, е осъществено в рамките на международен научен проект на КМНЦ – БАН (България), Института за славистика на Виенския университет (Австрия), Департамента за езици, литератури и междукултурни изследвания на Университета във Флоренция (Италия) и Департамента за съвременни езици, литература и култура на Университета в Болоня (Италия). Публикувано е във Виена от издателство „Holzhausen“ след спечелен конкурс на Австрийския фонд за научни изследвания. Текстът на изданието е със свободен достъп ТУК.

Събитието е част от комуникационната програма на КМНЦ – БАН „София – европейска столица на кирилицата“.