/КМНЦ – БАН с международна научна конференция, посветена на 1150-годишнината от кончината на св. Кирил Философ
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Кирило-Методиевският научен център – БАН организира международна научна конференция по повод 1150-годишнината от  кончината на св. Кирил Философ. Събитието под надслов „Нему да бъде слава, чест и почит – 1150 години от кончината на Константин-Кирил Философ“ ще се проведе от 13 до 15 февруари 2019 г. в БАН и в Софийския университет.

В събитието ще участват над 50 учени от 6 страни – България, Германия, Гърция, Италия, Полша и Русия. Тържественото откриване ще се състои на 13 февруари от 16 ч. в музея „Земята и хората“ с представяне на изложба, посветена на първоучителя. Ще бъдат изнесени три встъпителни доклада: „Съвременните кирило-методиевски изследвания в Европа – посоки, резултати, перспективи“ (С. Николова, България); „Св. Кирил в Рим и в паметта на Рим“ (Кр. Станчев, Италия) и „Паметта за св. Кирил в Солун (А. Деликари, Гърция). В откриването, освен участниците в конференцията, ще се включат и официални гости, журналисти, университетски преподаватели, учени, учители от партньорски училища на КМНЦ. Заседанията ще продължат на 14 февруари в зала „Проф. Марин Дринов“ – БАН и на 15 февруари в СУ „Св. Климент Охридски“. Всички доклади от конференцията ще бъдат издадени в специален том на поредицата на КМНЦ „Кирило-Методиевски студии“.

Международната конференция се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев и също така се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. Финансира от БАН чрез Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“.

Повече информация за докладите и секциите можете да получите от програма на конференцията.