Home/Кръгла маса „Изселническата вълна през лятото на 1989 г. 30 години по-късно“
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН организира на 6 ноември 2019 г. от 10.30 ч. кръгла маса на тема: Изселническата вълна през лятото на 1989 г. 30 години по-късно.

На 29 май 1989 г. Председателят на Държавния съвет на НРБ Тодор Живков прави изявление по БНТ и БНР с призив Турция да отвори границата си за желаещите да се изселят български граждани. На 3 юни турската държава отваря границата си и това довежда до мащабна миграционна вълна на юг. Само за няколко месеца около 400 000 български граждани напускат родината, а огромният поток от хора принуждава турската страна отново да затвори границата на 21 август.

30 години по-късно събитията и причините, довели до изселването, ще бъдат дискутирани и анализирани от учени.

След дискусията от 13.30 ч. ще бъде излъчен турският документален филм „Толерантност“ с автори Семих Диндар и Нихал Йозерган с английски субтитри.

Кръглата маса е част от изпълнение на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от Министерството на образованието и науката на Република България.

Go to Top