/Лекция за съвременната перспектива върху последиците от Балканските войни на проф. Иво Банац
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Лекция за съвременната перспектива върху последиците от Балканските войни на именития американски професор от хърватски произход Иво Банац ще се проведе на 13 февруари от 16:30 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. „15-ти ноември“ 1).

Иво Банац е почетен професор по история в университет Йейл (САЩ) и е тук по покана на Клуб Йейл – България. Събитието се осъществява с помощта на Българо-американска комисия за образователен обмен “Фулбрайт” и с любезното съдействие на Българската академия на науките.

Лекцията (на английски език) анализира последните 10 динамични години на Балканите, от финансовата криза през 2008 година насам. Развитието на икономическите и политически тенденции е разгледано на фона на тревожната отстраненост на Запада в момент, в който Русия, Турция и Китай силно увеличават присъствието си в региона.

Специално внимание се отделя на успехите на тези три играчи с имперско минало, но и на противодействието, което им се оказва. Ще бъде дискутирана и ролята на над-държавни структури като ЕС и НАТО. С оглед на отслабването на демокрацията, не само на Балканите, а и в по-широк контекст, по-внимателно ще се разгледат начините за създаване на стабилизационни механизми в подобни неблагоприятни условия.