/Научно-индустриална лаборатория RILab i2030 ще подкрепя малките и средни предприятия
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Научно-индустриалната лаборатория „Индустрия i2030“ (RILab i2030) ще се открие на 13 май 2019 г. от 10 ч. в сградата на Института по информационни и комуникационни технологии – БАН, ул. „Акад. Георги Бончев“, бл. 2, а след това и в Института по механика – БАН, бл. 4 ул. „Акад. Георги Бончев“.

RILab i2030 си поставя за цел да реализира идеята за цифрова интеграция на наука, бизнес и обучение и подпомага изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на София. Лабораторията е резултат от работата на консорциум RILab i2030, в който участват: Институт по информационни и комуникационни технологии, Институт по механика, FESTO, Давид Холдинг, АМG Technology, NanoTech Lab и Софийска младежка иновационна лаборатория, с партньори: Столична община и Столична агенция за приватизация и инвестиции.

Тя ще предоставя подкрепа за научноизследователска и развойна дейност на малките и средни предприятия и високотехнологичната индустрия чрез използване на съществуващия научен капацитет  и високотехнологично научно оборудване на академични и индустриални партньори.

Ще бъдат демонстрирани възможностите на RILab i2030: софтуерни пакети за симулации, моделиране, 3D принтиране; софтуер и оборудване за прототипиране и единични производства; термовизия и термография; атомно силов микроскоп; 3D томография; лазерна лаборатория.

Откриването ще бъде съпроводено с представяне на текущи резултати от Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България“ (е-здраве), финансирана от Министерство на образованието и науката.

На откриването ще присъстват Еврокомисарят Мария Габриел, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

С програмата можете да се запознаете ТУК.

Повече за лабораторията ТУК.