/Националният природонаучен музей-БАН и община Ботевград отбелязват Деня на Жабешкото блато
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Денят на Жабешкото блато се отбелязва в чест на първото научно документиране на миграцията на планинската жаба (Rana temporaria) в защитена местност „Мухалница“. Миграцията на този вид е уникална в световен мащаб. Проучването на д-р Владимир Бешков, започнало преди 50 години, установява, че всяка година в края на зимата, възрастните планински жаби, зимуващи в потоците на северния склон на планината Било, се насочват към равнината и за няколко дни преодоляват разстояние от около 10 км.

Събитието тази година включва целодневна програма с образователни игри за деца, а за възрастните е презентацията и разходката до Жабешкото блато с учени и специалисти от Националния природонаучен музей – БАН (НПМ-БАН) и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН (ИБЕИ-БАН).

Почетният гост на събитието д-р Владимир Бешков ще разкаже за своите дългогодишни изследвания и първите си открития, свързани с Жабешкото блато. Докторантката на Националния природонаучен музей-БАН, Емилия Вачева ще демонстрира как се извършват наблюдения и определяне на видовете в блатото на терен.

Аниматорите Силвия и Симеон Арангелови са разработили авторски образователни игри, посветени на обитателите на Жабешкото блато. Една от централните атракции за деца и ученици ще бъде костюмираният аниматор-жабок, който ще ръководи игрите по надскачане, надквакане и лов на мухи.

Събитието във FB: https://www.facebook.com/events/444853402615990/

С програмата на събитието можете да се запознаете ТУК.