Начало/Националният природонаучен музей представя новата поредица „С Петър Берон по света“
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Издателска къща МАБОПАН и НПМ – БАН ви канят на представянето на новата поредица „С Петър Берон по света“. Заповядайте на 20 декември 2018 г. от 18:00 часа във фоайето на Националния природонаучен музей. По време на представянето ще имате възможност да закупите книгите с отстъпка и автограф от автора.

За поредицата

Дългогодишният директор на НПМ – БАН д-р Петър Берон отдавна е познат на публиката като учен-зоолог, чиито изследователски интереси го водят до най-екзотичните, най-непристъпните и малко известни кътчета на света. Неуморен пътешественик, посетил повече от 90 страни, на почти всички континенти. Приключенията от пътуванията му често са разказвани сред приятели и колеги, някои са станали вече анекдотични сред тях. Благодарение на издателска къща МАБОПАН, която започва издаването на поредицата „С Петър Берон по света“ ще имаме възможност да прочетем за повечето от тези пътешествия и приключения.

Първите две книги от поредицата са преработените и допълнени издания на „Пет месеца в Нова Гвинея“ и „Сану, Батуре!“. Познати на поколението отпреди появата на интернет, те със сигурност ще завладеят вниманието и на днешните любители на пътешествията, зоологията, географията.

Следващите заглавия от поредицата са посветени на „Мексико и Карибите”, „Хималаите”, „Джунгли и храмове в Индокитай”, „Малайския архипелаг”, „Светите земи”.

„Пет месеца в Нова Гвинея“

В книгата се описва най-продължителната и най-многобройна пещерна експедиция на Великобритания с българско участие. Двайсетина британци и един българин живеят пет месеца в сърцето на една от най-неизследваните територии на Земята – централна Нова Гвинея. Успяват да открият над 200 нови пещери, много нови видове пещерни животни,  срещат се с местните хора, които се оказват много различни от европейците, но понякога ги надминават по почтеност и лоялност. Авторът продължава изследванията си сам по високите планини на Нова Гвинея и при драматични обстоятелства посещава двата острова и Нова Британия и Нова Ирландия. След първото издание на книгата „Пет месеца в Нова Гвинея“ Петър Берон участва в много други експедиции, но тази остава най-вълнуващата и незабравимата.

„Сану, Батуре!“

От 1976 до 1979 г. д-р Петър Берон работи в Нигерия като управител на резервати и участва в изграждането на музей и зоологическа градина в град Джос. В книгата си описва вълнуващите срещи с африканските хора и природа, с местни обичаи, болести и опасности. Тези пътувания авторът осъществява заедно със семейството си – незабравимото десетдневно плаване по река Конго, сред природата на Камерун, Того, Бенин. Като зоолог, авторът е донесъл в Националния природонаучен музей при БАН значителна колекция, включително и нови за науката видове животни.

 

 

Следващото представяне на поредицата ще бъде на 21 декември 2018 г. от 18:00 часа в зала „Планетариум“ на регионалния природонаучен музей в гр. Пловдив.

Go to Top