Home/“Непознатият будител” – изложба, посветена на творчеството на Йордан Филчев
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

На 1 ноември 2019, от 18:00 часа, във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН ще бъде представена изложба с избрани творби на художника Йордан Филчев и Четвърта годишна изложба на Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори.

Заместник директорът на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН, проф. Снежана Грозева и художникът Георги Пчеларов – председател на Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ ще открият изложбата, включваща 20 работи на Йордан Филчев с най-доброто от неговото творчество от запазеното до днес.

По традиция Националният природонаучен музей при БАН е домакин на годишните изложби на ДАФНИ от неговото създаване. Тази година художниците от ДАФНИ са избрали да почетат с изложбата си и творчеството на един забележителен научен илюстратор – Йордан Филчев. Неговите прецизни и точни рисунки с акварел, молив и перо и туш са добре познати на българските зоолози и ботаници от научните илюстрации за статиите на български учени в Известия на Царските природонаучни институти и Известия на Зоологическия институт на БАН. Няколко от оригиналите на тези рисунки се съхраняват в библиотеката на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН и бяха любезно предоставени на Националния природонаучен музей за участие в изложбата.

Брилянтната техника на Филчев в рисунките на морски безгръбначни животни – гъби, червеи, мекотели и ракообразни, на кърлежи и насекоми ни пренасят във времето на създаване и утвърждаване на българската зоологична наука, време на откривателство и самоотвержен труд.

Изложбата родължава до 10 януари 2020 г., посвещава се на 130 годишнината на Националния природонаучен музей и 150 години от основаването на Българската академия на науките.

Go to Top