/Нобеловият лауреат по физика за 2017 година проф. Бари Бариш ще изнесе лекция в БАН
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Носителят на Нобеловата награда по физика за 2017 г. професор Бари Бариш ще гостува в  Българската академия на науките на 11 декември 2018 г. Той ще изнесе лекция на тема „Гравитационни вълни: от детекторите до регистрирането им“ в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН на ул. „15-ти ноември“ 1 от 17 часа. Събитието се организира от Института по физика на твърдото тяло – БАН.

Професор Бари Бариш ще говори за предизвикателствата при провеждане на експеримента за откриване на гравитационните вълни и за техническите нововъведения, които позволяват потвърждаването на общоприетия в съвременната физика възглед на Айнщайн за характера на гравитацията.

Работи в Калифорнийския технологичен институт (Caltech) и е доктор по физика на високите енергии. От 1997 г. под неговото ръководство и с финансиране от Националния научен фонд се осъществява проектът LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory), който е за изграждане и пускане в експлоатация на обсерватория за наблюдение на гравитационни вълни, използвайки метода лазерна интерферометрия. Лазерните интерферометри за провеждане на експеримента са разположени в Ливингстън, Лос Анджелис и в Ханфорд, Вашингтон. Днес проектът LIGO е международен  и обединява над хиляда учени от повече от двадесет страни.

С разработените LIGO детектори за улавяне  на невероятно слаби сигнали и  усъвършенстване на методиката на 14 септември 2015 г. са наблюдавани за първи път гравитационни вълни, които са резултат от сливането на две черни дупки. Регистрираният в двете обсерватории сигнал е наречен GW150914 и е първото доказателство за тяхното съществуване, предсказано още преди 100 години от Айнщайн в Общата теория на относителността.  Откритието е обявено на пресконференция на 11 февруари 2016 г. През 2017 г. Нобеловият комитет присъжда наградата за физика на Райнер Вайс,  Бари К. Бариш  и Кип С. Торн, които „със своя ентусиазъм и решителност имат безценен принос за успеха на LIGO“.