/Общоакадемичен семинар “Актуални проблеми на науката”
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

На 24 април 2019 г. (сряда) от 15.00 ч. в Зала „Проф. Марин Дринов“ (Големия салон) на БАН-Администрация, София, ул. „15-ти ноември” № 1 ще се проведе поредната сбирка на Общоакадемическия семинар „Актуални проблеми на науката“.

На сбирката акад. Димитър Димитров от Отделението за хуманитарни и обществени науки ще изнесе лекция на тема: „Предизвикателства пред политическия елит и неговото поведение“, чието резюме е следното:

„Във съвременните демократични общества изследването на политическите елити се извършва в тясна връзка и зависимост със функционирането на партиите и водачите. Този подход е приложен и в настоящата лекция.

Според нас политическите партии играят ролята на инкубатори за елити по пътя на своето включване и реализация в политиката, административното политическо управление чрез институциите в държавата, и най-вече чрез участието си във властта. По този начин се осигурява необходимо равновесие в дейността на елитите и непрекъснато обновяване на техния състав. Днес световният елит е странна смесица, в която съжителстват Нобелови лауреати и звезди на шоубизнеса, интелектуалци и спортни знаменитости, възпитаници на най-реномираните учебни заведения и самоизградили се (self-made) бизнесмени, популярни телевизионни водещи и интервюирани от тях политици, американски милиардери, арабски петролни шейхове и руснаци – собственици на славни футболни клубове, светски „лъвове“ и носители на „Оскар“ и т.н.“.

Този пъстър състав на съвременния световен елит поставя редица методически въпроси: от къде идва този елит (от кои социални, професионални и други групи) се рекрутира, кои са критериите за неговия подбор. Очевидно, в този разнороден състав не присъстват само хора, които имат изключителни лични качества и върхови постижения в своята област. Наред с тях намират своето място самосъздалите се личности (self-made), бизнесмени, хора на науката и изкуството и т.н.

Разширяването на обхвата на елитите крие опасност от замъгляване на по-строгите критерии за подбор, свързани с целта на участието на елитите във властта. През последните години като че ли тази опасност беше преодоляна в известна степен с въвеждането на понятието „стратегически елити“.