/Изложба „Болести и лечение през вековете“
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН открива временната изложба „Болести и лечение през вековете“

 

Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН Ви кани да посетите временната изложба “Болести и лечение през вековете”, организирана съвместно с Регионален исторически музей – Шумен. Историческият музей – Дългопол и Общинският исторически музей – Средец също участват със свои експонати.

Изложбата може да бъде разгледана от 23 март до 27 октомври 2018 г. в сградата на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН (бул. „Цариградско шосе“ № 73,  София). Откриването е на 22 март (четвъртък) в 17:00 часа.

Посетителят може да види непосредствените поражения на различни заболявания, установявани върху костите, както и артефакти, свързани с лечебни практики от различни епохи – скалпели от античността, уред за пневмоторакс от 30-те години на ХХ век, походна аптечка и др.

В изложбата ще бъдат представени медицински и козметични инструменти, открити при проучването на термите (банята) в античния Деултум и от най-ранния „Южен некропол“, в който са погребани едни от първите заселили се ветерани на VIII Августов легион, в това число лекари, прилагали хирургични практики, както и лечители, познаващи и практикуващи фитотерапията.

Събитието е част от официалната културна програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.