Начало/От „Къщата с куклите“ до жълтите павета
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Нов документален филм разказва за историята на София и промените в българското общество от Освобождението до днес

На 28 септември 2020 г. от 19.00 ч ще бъде представен документалният филм „От „Къщата с куклите“ до жълтите павета“, посветен на историята на Националния етнографски музей в контекста на историята на София и развитието й като столица. Лентата отразява и нагласите  на обществото към традицията през времето. С фокус върху събирането и опазването на традиционната и градска култура филмът разказва за развитието на интересите, вкуса, стила, модата и бита на българина от края на XIX в. до съвременната дигитална ера. Специално място е отделено и на Княжеския дворец, неговото развитие, упадък и настоящо състояние. Разказани са любопитни истории и факти за живота в двореца от първите балове, през дарената на музея царска колекция с носии, до реконструкциите за скриване на монархическите символи в интериора.

Гръбнакът на документалното повествование е дейността на Националния етнографски музей, която се състои не само в излагането на артефакти, но преди всичко в тяхното издирване, събиране, съхранение и реставрация. Отдадена е почит на личностите, участвали в развитието на музея и музейното дело в страната ни като цяло.

„От „Къщата с куклите“ до жълтите павета“ вплита по естествен начин история и съвремие, човек и музей, живот и памет. С непоказани до този момент архивни материали той дава нов прочит на миналото, а погледът на специалистите историци, етнолози, реставратори и урбанисти му добавя плътност и цялост.

Събитието ще се проведе в кино „Кабана“ с вход свободен и при спазване на противоепидемичните мерки.

Документалният филм е реализиран е с подкрепата на Столична програма „Култура“ на СО за 2019 г. Създаден е от екип в състав:

продуцент: Тодора Радева, Студио 24;

режисьор: Екатерина Минкова;

оператор: Борислав Георгиев ;

сценарист: доц. д-р Веселка Тончева.

 

Go to Top