/Още свежи събития за Нощта на учените от Институтите на БАН
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

В Националния природонаучен музей при БАН програмата започва от 17:30 и продължава до 22:00 часа, представяйки резултатите от най-новите изследвания на учените в музея. Имало ли е динозаври в България – какво разкриват последните находки на палеонтолозите в музея, планират ли бъдещи изследвания; как дишат реките; колко вида прилепи живеят в България и има ли вампири сред тях; как се изминават 12 000 км на колело от Кайро до Кейптаун; кои са възобновяемите енергийни източници и как работи водородният двигател. Това са само някои от въпросите, чиито отговори ще търсим заедно с учените от НПМ-БАН.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей ще бъде отворен от 18:00 до 22:00 часа, а учените ще разкажат как се правят вписванията в световните листи на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство – кой изготвя документацията, какво се случва с вписания вече елемент; какъв учен е етномузикологът или как се записва и изследва музикален фолклор; по какво се отличава научното списание, кои са съставителите му и кой пише в сп. „Българска етнология“; „Златната ябълка“ – приключенски екшън сериал с фолклорни елементи или нещо повече.

Програмата на Института по океанология започва още на 27 септември с ден на отворени врати в изследователските лаборатории – една възможност да се срещнете с изтъкнати учени от БАН и да участвате в научни дискусии. За най-смелите и обичащи предизвикателствата на морето бъдещи морски изследователи и мореплаватели са организираните посещения на научноизследователския кораб „Академик“ .

Учените от Национална астрономическа обсерватория „Рожен“ канят любителите на астрономията на научно-популярна лекция под купола на двуметровия телескоп на 28 септември от 10:00 – 16:00 часа, за да научат по какви задачи работят астрономите и да разгледат наблюдателната техника в обсерваторията.

Като част от инициативата „Европейска нощ на учените 2018“, на 28 септември в 8:31 часа група млади български учени ще се качат на теснолинейка “Септември-Велинград”, за да представят научните въпроси, върху които работят – ще правят демонстрации, ще отговорят на въпроси и ще покажат колко необятна е науката и как засяга всяка област на живота.