/Представяне на мултимедийното издание „Sound Portraits from Bulgaria“
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Научно-приложен проект „Sound Portraits from Bulgaria“, осъществен по идея на и ръководен от Мартин Кейниг – американски теренист и записвач на традицонна музика и танци, ще бъде представено на   27.02 от 13:00 часа в Института за изследване на изкуствата.

Изданието – мултимедиен продукт – е на най-авторитетната и голяма музейна и архивна институция в САЩ:  Smithsonian. Финалното мултимедийно издание на проекта, публикувано в края на 2019 г. с лейбъла на Smithsonian Folkways Recordings, включва снимки и звукозаписи на Кейниг и текстове на практици и теоретици, познавачи на българската и балканската музика, етномузиколози-теренисти и академични авторитети, като Martin Koenig (осъществил записа на „Излел е Дельо хайдутин“ от Валя Балканска и съдействал този български запис да бъде едно от планетарните послания, което лети с „Вояджър“ в космоса); Timothy Rice, Donna A. Buchanan и Martha Forsyth – автори на бележките към записите. Участници в проекта, като консултанти от българска страна и автори на анотации и коментари към теренните записи на Кейниг, както и на предговора към книгата, са Лозанка Пейчева и Венцислав Димов.

Изданието „Sound Portraits from Bulgaria: A Journey to a Vanished World 1966-1979“ (Washington: Smithsonian Folkways Recordings. Smithsonian Institution, 2019), представлява голямоформатна книга от 144 страници, съдържащи над 100 уникални снимки и два компакт-диска със 109 минути звукови свидетелства от теренната работа на Кейниг.