/Публична лекция с изложба „Изида и Сарапис в Сердика“
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

„Изида и Сарапис в Сердика“ е темата на публичната лекция с изложба, която ще се проведе на 30 май от 17 ч. в Регионален исторически музей – София, пл. Бански  1.  Събитието е част от интердисциплинарния проект „Тракия и Египет през гръко-римския период“ на Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН и се осъществява с партньорството на Нов български университет.

В изложбата в РИМ-София са включени всички познати предмети от Сердика през римската епоха във връзка с египетските божества Изида и Сарапис. Отркити при разкопки или строителни дейности, тези предмети говорят за разпространението на култа на двете божества в древния град. Интерес предизвикват и сведенията за храм на Сарапис, открит при ремонтни дейности в центъра на София през 1940 г., които все още предизвикват въпроси и остават загадка за изследвачите.

Модератор на събитието е проф. Валерия Фол, учен в Института за блаканистика с Център по тракология, директор на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Публичната лекция е разделена на две части. В първата част френският учен проф. Лоран Брико ще изнесе лекция на тема „Египетските култове в Тракия“, в която ще разгледа разпространението на култа към различни египетски божества в Древна Тракия през елинистическата епоха. Във втората част гл. ас. д-р Весела Атанасова ще говори на тема „Изида и Сарапис в Сердика“. В лекцията й ще се обсъдят изложените предмети в РИМ-София, храма на Сарапис в Сердика и връзката им с историята на древна София.

Събитието се реализира с подкрепата на Френски институт в България, Нов български университет и Регионален исторически музей – София.