/Учени от БАН участват в Софийския фестивал на науката
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Щанд в зона Наука за 150-годишнината на Академията

Със специален щанд, посветен на своята 150-годишнина, Българската академия на науките се включва в Софийския фестивал на науката. Тази година събитието ще се проведе от 9 до 12 май в София Тех Парк.

Представители на Ученическия институт на БАН (УчИ-БАН) ще разкажат за това как да участвате в ученическата научна сесия през 2019 г. На щанда в зона Наука можете да разберете каква възможност за изява и развитие предлага УчИ-БАН на ученици от 8 до 12 клас и как може да се кандидатства. Институтът за исторически изследвания на БАН ще се включи с дарения на книги.

Специални щандове в зона Откривател:

  • Нашата Земя с Геологическия институт
  • Променливи звезди и галактики с Института по астрономия с НАО
  • Свръхкъси лазерни импулси в биоинженерството с Института по електроника
  • Микросвета с Института по молекулярна биология

Участието на БАН във фестивалната програма:

Заместник-председателят на Академията чл.-кор. Васил Николов (НАИМ-БАН) ще представи един от символите на първата европейска цивилизация – Провадия-Солницата и проучването на комплекса.

На заем от прилепите – учени от Националния природонаучен музей на БАН за връзката между прилепните популации и оцеляването на тропическите гори и за това как дишат реките.

Затъмнението, което промени Вселената. Относително – проф. дфн. Илиан Илиев от БАН разказва за слънчевото затъмнение, при което, преди 100 години, за пръв път е получено наблюдателно потвърждение на Общата теория на относителността на Айнщайн.

В светлинната мъгла – свръхинтензивното осветяване на големи градски площи променя естествената среда. Доц. д-р Димитър Колев от БАН проследява последствията от този процес и начините за ограничаването му.

Изгубеният свят на българските динозаври – в ново находище на динозаври в Западното Средногорие са открити фосили. Потопете се в изгубения свят на българските динозаври с учените от Националния природонаучен музей при БАН.

Пещера без край – пещернякът от Националния природонаучен музей при БАН Виолета Желязкова споделя за препятствията при навлизането в непокътнати екосистеми и какво е усещането да работиш 500 метра под земята.

Невероятните мекотели – неподозирани факти от света на охлювите с доц. Ивайло Дедов, биолог от Института по биоразообразие и екосистемни изследвания – БАН.

Музикалната стълбица и Питагор – научете какъв метод е ползвал Питагор за определяне на тоновете в музикалната стълбица. Как е действал Питагор разказва математикът д-р Георги Димков от Института по математика и информатика – БАН.

Зона Изложби

Изложбата “Нагоре и отвъд” е хронологично пътуване през столетие на научен, технологичен и културен напредък, когато астрономията се превърна в една от най-вълнуващите науки. Изложбата е подготвена от Института по астрономия – БАН по случай 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Изложбата “Изгубените светове” проследява експедицията Black Sea MAP, която е един от най-големите проекти за морска археология, провеждани в света. Black Sea MAP включва изследване на водите на Черно море и води до откриването на потънали кораби с ценна информация за развитието на човешката цивилизация. В изследването участват учени от Националния археологически институт с музей при БАН и Университета Саутхемптън, Обединеното кралство.

Наука в града

На 11 май, събота, от 10:00 до 16:00 ч., като част от фестивалната програма, ще има ден на отворените врати в Института по молекулярна биология – БАН. Разходете се из лабораториите на института, вижте любопитни експерименти, научете какво прави работата на молекулярните биолози толкова интересна и станете учен за един ден.  Институтът се намира на ул. “Акад. Г. Бончев”, бл. 21, София.

Събитията за ученици  вижте ТУК

Цялата програма на Софийския фестивал на науката може да видите на https://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival/programme