/Среща с Нобеловия лауреат по химия проф. Жан-Мари Лен
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Среща с Нобеловия лауреат по химия проф. Жан-Мари Лен организират Българската академия на науките и Френският културен институт на 4 май (петък) от 11:00 часа в залата на Института по механика – БАН (Научен комплекс 4-ти км, ул. “Акад. Георги Бончев”, бл. 4). Проф. Лен ще представи пред научната общност неговите виждания за перспективите в химията, обобщени в темата „Perspectives in Chemistry: Molecular – Supramolecular – Adaptive Chemistry“. Лекцията ще е на английски език.

Проф. Лен е френски учен, носител на Нобеловата награда по химия за 1987 г., съвместно с Доналд Дж. Крам и Чарлс Педерсен „за разработването и прилагането на молекули със структурно-специфични взаимодействия с висока избирателност (технология домакин-гост)“.

По време на посещението в Академията, проф. Лен ще посети Института по органична химия с Център по фитохимия и Института по полимери, където ще разгледа лаборатории за синтез на нови органични съединения и полимери и модерно оборудване за тяхното охарактеризиране.