/Съвременни информационни технологии представят учени от ИИКТ-БАН
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ)  отваря врати на 3 и 4 октомври. Откриването е в 10:30 часа, зала 2, бл. 25 А (ул.“Акад. Г. Бончев“). Младите учени от института ще представят свои отличени проекти, специалисти ще правят демонстрации и ще разказват за своята научна работа.  Инициативата е посветена на 150-годишнината от основаването на БАН.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще присъства на 4 октомври, в 10:30 часа в ИИКТ на представяне на стартирали през 2018 г. – 2019 г. мащабни проекти с участие на учени от института.

Институтът се помещава в две сгради – бл. 2 и бл. 25 А.

Програмата за двата дни вижте ТУК.

В Блок 2 можете да видите:

  • Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ – лазерно сканиране, индустриална компютърна томография, виртуална реалност и приложения;
  • Лаборатория за системна динамика и индустриални иновации – културно наследство за незрящи и заснемане с дрон; моделиране и симулации на индустриални процеси;
  • Управление на мобилен робот през уеб браузър/Интернет и чрез автономна навигация;
  • Прототипен диктофон за българска медицинска реч;
  • Софтуер за изграждане и поддържане на голям корпус с текстови фрагменти за нуждите на Националната интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура (КЛаДА-БГ) за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство.

Ден на олимпийците в Института по математика и информатика

Ден на олимпийците ще се проведе на 4 октомври от 10:00 часа в Института по математика и информатика на БАН. Учените ще покажат как протича подготовката на състезателите в националните отбори преди участие в олимпиади по математика, информатика и лингвистика. Специални гости на събитието ще бъдат бивши участници в международните олимпиади, както и техните  ръководители.

Денят на олимпийците се провежда в рамките на Седмица на отворените врати на Института по математика и информатика, която стартира на 1 октомври и е посветена на 150 години от създаването на Българската академия на науките.

Пълната програма на Седмицата на отворените врати може да видите на интернет страницата на ИМИ.