Начало/Технологии и материали в полза на обществото показват на изложба в БАН
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Изложба „Технологии и материали в полза на обществото“ на Института по физика на твърдото тяло „Акад. Г. Наджаков” ще се открие на 14 октомври (понеделник) 2019 г. от 16 часа пред фоайето на зала „Проф. Марин Дринов“ (ул. „15 ноември“ №1).

Експозицията включва 18 постера, които показват научните постижения на направленията в института, допринесли за създаването и развитието на микроелектрониката, акустоелектрониката и на нанотехнологиите в България. На тях са представени както експонати от миналото, така и резултати от проведените изследвания през последните  години.

Посетителите ще могат да видят електронния калкулатор Елка 42 – първата в света разработка на базата на МОС интегрални схеми, създадени чрез оригинална българска технология и спечелила златен медал на световното изложение в Осака през 1970 г.; техники и методики за получаване, охарактеризиране и структуриране на материали, чиито уникални свойства ги правят подходящи за направа на електронни памети, дозиметри на гама и рентгенови лъчи, детектори на ултравиолетово лъчение, различни химични агенти и други. Демонстриран е потенциалът им за приложение в различни области на живота, например в преносими електронни устройства, ядрената енергетика, медицината, екологията, телекомуникациите и т.н.

Изложбата „Технологии и материали в полза на обществото“ може да бъде разгледана  до 18 октомври 2019 г., след което ще бъде преместена в сградата на Института по физика на твърдото тяло на бул. „Цариградско шосе“ №72.

Go to Top