/Учени от БАН и СУ организират семинар на тема „Участие на българските биолози в изследванията на Антарктика“
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Българската академия на науките и Софийският университет организират семинар на тема „Участие на българските биолози в изследванията на Антарктика“, който ще се проведе на 20 март (сряда) от 14.00 часа в Семинарната зала на Националния природонаучен музей на БАН.

Учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ–БАН), Института по океанология (ИО-БАН) и Биологическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (БФ–СУ) ще представят своите резултати от дългогодишните биологични изследвания в полярните области. Научните проекти от последния полярен сезон (2018-2019) за пръв път са осигурени от създадения специален Фонд за финансиране на полярните научни изследвания.

Специални гости на семинара ще бъдат проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания, акад. Васил Големански и участници в полярните експедиции.

Биологичните изследвания в Антарктика започват още с първите български полярни експедиции през 1993 г. Досега нашите учени са събрали ценни данни за гръбначната фауна – пингвини и летящи птици, тюлени, риби. Извършени са екотоксикологични, протозоологични, микробиологични изследвания, проучени са разпространението, екологията и разнообразието на кремъчните водорасли, мъхове, лишеи, нематодните червеи, планктонните и интерстициални копеподни ракообразни. Описани са много нови за науката видове.

Програмата на семинара можете да видите ТУК.