/Централна лаборатория по приложна физика на БАН представя последните си разработки в изложба
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

По случай 150-годишнината на  Българската академия на науките и 40 години от създаването на Централна лаборатория по приложна физика (ЦЛПФ–БАН) в Пловдив  се организира изложба на тема „40 години научно-приложни изследвания и инновации  в полза на обществото”. Тя ще бъде експонирана от 13 до 15 май 2019 г. във фоайето на БАН.

На изложбата ще бъде представена научно-изследователската и приложна дейност на ЦЛПФ – БАН в областта на иновативните наноструктурирани и наноразмерни слоеве за модифициране на повърхности и енергийната ефективност.

Акцент в изложбата са разработените в ЦЛПФ – БАН свръхтвърди нанокомпозитни покрития, които се използват и в медицината за стентове и протези. Те успешно се прилагат за замяна на електрохимичните покрития с нови, екологични покрития с по-добро качество, а също и за повишаване на енергийната ефективност на слънчевите панели чрез нанасяне на многослойни антирефлексни и терморегулиращи покрития.

Експозицията ще представи и високоефективни слънчеви елементи, които са приоритетни нови материали за фотоволтаичната индустрия. Ще бъдат показани и енергоспестяващи и екологични светодиодни системи за биологично земеделие, разработени в лабораторията.