Начало/32-ма учени-траколози ще участват в тазгодишните Четенията по тракология
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

32-ма учени от университети и научни институции ще участват в тазгодишните четения по тракология на тема „Древна Тракия и траките: сакрално и профанно“. Конференцията се организира за втора поредна година на датата, от която Институтът по тракология (днес Център по тракология към ИБЦТ) започва да функционира като самостоятелно научно звено на Академията. Събитието се посвещава на неговия първи директор-основател проф. Александър Фол и 150-годишнината на Българската академия на науките.

Откриването и сесията ще се проведат на 14 и 15 май в Музея за история на София, зала Ретро кафене (2 етаж), площад „Бански“ 1 от 9:30 часа.  По време на събитието ще бъде представен том със статиите от първите четения по тракология на тема „Древна Тракия и траките: пространства и комуникации“, в който са събрани 28 статии на специалисти – траколози. Изданието е резултат от работата по проекта „Извори за историята на Тракия и траките“ на Центъра по тракология „Проф. Александър Фол“ към ИБЦТ с ръководител проф. д.изк. Ваня Лозанова-Станчева.

По време на Седмицата на тракологията, от 14 до 18 май, учени от Центъра ще се срещнат с ученици от училища в София и страната, за да им разкажат за науката тракология и нейните най-нови постижения с атрактивни мултимедийни презентации. Това е традиция, която Центърът инициира по повод 45-годишнината от основаването на Института по тракология при БАН, и тя беше продължена и обогатена.

С програмата можете да се запознаете ТУК.

 

Go to Top