/Институтът по математика и информатика на БАН и Министерството на науката и образованието организират Европейския конкурс за млади учени (EUCYS)
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Тридесет и първото издание на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) ще се проведе в София от 13 до 18 септември 2019 г. 155 ученици от 40 държави от целия свят (включително Канада, Китай, Русия, САЩ и Южна Корея) ще пристигнат в София, за да вземат участие в най-мащабния и престижен конкурс за млади учени под егидата на Европейския съюз.

Организатори на тазгодишния конкурс са Министерството на образованието и науката и Институтът по математика и информатика на Българската академия на науките. Партньор на събитието е Столична община.

Конкурсът е създаден през 1989 г. по инициатива на Европейската комисия и ежегодно отличава най-добрите ученически научни постижения. EUCYS има за цел да засили сътрудничеството и обмена между млади изследователи, да им даде възможност да обсъдят работата си с водещи световни учени и да насърчава търсенето на реализация в науката.

България участва в EUCYS от 1998 г., а е негов домакин за първи път в историята на конкурса. От 2014 г. Институтът по математика и информатика при БАН участва в организацията на конкурса „Млади таланти“ на Министерството на науката и образованието, чрез който се избират българските участници в EUCYS.

През 2019 г. се навършват 150 години от създаването на Българската академия на науките. През годините Академията активно подкрепя процеса на търсене и изграждане на таланти във всички области на науката.