twitter  facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

БАН ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА АКАДЕМИЦИ

ban DSC 0001

Българската академия на науките

О б я в я в а

Във връзка с обявения на 19 януари 2015 г. в електронния сайта на БАН и във в-к „Преса" бр. 21, конкурс за избор на академици (действителни членове) на БАН, на основание чл. 6 от Правилника за избиране на академици (действителни членове) и член-кореспонденти (дописни членове) на БАН, допуснатите участници в конкурса, както следва:

Прочети още...

Новоизбраните член-кореспонденти получиха дипломите си от Председателя на Българската академия на науките

Петък, 27 Февруари 2015

dip DSC 0200-001На тържествено събрание на академиците и член-кореспондентите (САЧК) в Големия салон на БАН Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров връчи дипломите на новоизбраните член-кореспонденти на Академията.

Прочети още...

Изложба от уникални гравюри за Руско–турската война и Освобождението на България беше открита в БАН

Петък, 27 Февруари 2015

3m DSC 0059Изложба от малко известни или непознати гравюри на военни кореспонденти и художници, представящи епизоди от Руско-турската война (1877–1878) беше открита в Българската академия на науките от Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и Н. Пр. Юрий Исаков - посланик на Руската федерация в България. Експозицията включва експонати от юбилейни албуми и книги, запазени в Централната библиотека на БАН; от руски и европейски вестници и списания от 1877 и 1878 г., както и от фондовете на Научния архив на БАН, включително и предоставени по съвместен проект от Румънската академия на науките.

Прочети още...

Чл.-кор. Николай Милошев е удостоен с отличието Златна монета „Писменост“ на Съвета на европейската научна и културна общност

Петък, 27 Февруари 2015

NM 0060

За значим принос към развитието на българската наука зам.-председателят на Българската академия на науките чл.-кор. Николай Милошев бе удостоен с наградата ЗЛАТНА МОНЕТА „Писменост“.

Прочети още...

Икономистите на БАН подписаха споразумение за научно сътрудничество с Р Корея

Сряда, 25 Февруари 2015

Podpisvane-na-dogovora-24-02-2015-02Създаденият Ресурсен център в Института за икономически изследвания има за цел да подпомага бизнеса и търговията между България и азиатските страни


Институтът за икономически изследвания (ИИИ) при БАН и Корейският институт за индустриална икономика и търговия (KIET) подписаха на 25 февруари 2015 г. Споразумение за научно сътрудничество.Официалният документ бе подписан от проф. д-р Митко Димитров – директор на ИИИ, и Юн Ки Чой – вицепрезидент на KIET.

Прочети още...

Изложба „Руско – турската война (1877 – 1878) и Освобождението на България" в гравюри

Сряда, 25 Февруари 2015

7k 1 ae48Научният архив и Централната библиотека на Българската академия на науките, с подкрепата на форум “България – Русия”, откриват изложба „Руско – турската война (1877–1878) и Освобождението на България в гравюри“ на 27 февруари 2015 г. (петък) от 12 ч. в Централната сграда на БАН ( ул. “15 ноември” №1).

Прочети още...

Мартин Касабов получава годишната награда по математика на Института по математика и информатика при БАН

Понеделник, 23 Февруари 2015

ban zgradaМартин Касабов – професор в Департамента по математика на Университета Корнел в Итака, щат Ню Йорк, САЩ, е носител на наградата по математика на Института по математика и информатика за 2014 г.

Прочети още...

Ресурсен център при БАН ще спомага за икономическото ни сътрудничество с азиатските икономики

Понеделник, 23 Февруари 2015

embl I_I_1801Pесурсен център за икономически изследвания на Азия беше създаден на 18 февруари 2015 г. от  Научния съвет на Института за икономически изследвания (ИИИ) при БАН.

Прочети още...

Изложба „Чипровски килими. Традиции и съвременност”

Петък, 20 Февруари 2015

plakatИнститутът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, съвместно с Историческия музей – Чипровци, Държавна агенция „Архиви” и община Чипровци организират изложбата „Чипровски килими. Традиции и съвременност”. Откриването ще се състои на 26 февруари 2015 г. от 17.00 часа в залите на Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър І” № 1 – Княжеския дворец). Изложбата е посветена на обявяването на чипровското килимарство като част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Прочети още...

Международен семинар „Икономическото сътрудничество между България и Корея”

Петък, 20 Февруари 2015

ban zgradaМеждународен семинар, организиран от Института за икономически изследвания (ИИИ) при БАН и Корейския институт за индустриална икономика и търговия на тема „Икономическото сътрудничество между България и Корея” ще се проведе на 24 февруари 2015 г. от 14.30 ч. в зала Роял 2 на София хотел Балкан (бившия Шератон).

Прочети още...

Нова книга на проф. Мила Сантова „Да уловиш неуловимото“

Четвъртък, 19 Февруари 2015

san DSC_0099Премиера на книгата на проф. Мила Сантова „Да уловиш неуловимото“ се състоя на 18 февруари 2015 г. в Българска академия на науките. Основният герой в тази книга е Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Този документ, приет през 2003 година по време на Генералната конференция на световната организация и ратифициран днес от по-голямата част от страните по света, на практика преобръща разбирането за културното наследство.

Прочети още...

турци, турски, турско малцинство