facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Директорът на Александрийската библиотека д-р Исмаил Серагелдин получи Отличителния знак на Председателя на БАН

Ismail nachaloПредседателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров прие на 4 февруари 2016 г. д-р Исмаил Серагелдин, директор на библиотека „Александрина“ в Египет.

Прочети още...

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева посети БАН

Четвъртък, 04 Февруари 2016

Taneva DSC06961На 4 февруари 2016 г. Председателят на БАН акад.Стефан Воденичаров се срещна с министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В работната среща взеха участие доц. Георги Костов, зам.-министър в Министерство на земеделието и храните (МЗХ), чл.-кор. Николай Милошев, зам.-председател на БАН и проф. Валентин Казанджиев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)- БАН.

Прочети още...

Покана за семинар "Наука - бизнес - образование: от охладняла връзка към любовен триъгълник. Наука в бъдеще време"

Сряда, 03 Февруари 2016

BAN-LOGO copyЦентър за обучение – БАН и Кариерен център към ЦО-БАН имаме удоволствието да поканим докторантите и младите учени от БАН на специално организиран семинар на тема "Наука - бизнес - образование: от охладняла връзка към любовен триъгълник. Наука в бъдеще време".

Прочети още...

Изложба „Сурова в Пернишко“

Петък, 29 Януари 2016

Surova

Изложбата ще бъде отворена за посетителите на Националния етнографски музей до 20 март 2016 г.

 На 29 януари Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова откри изложбата „Сурова в Пернишко“ в Националния етнографски музей - БАН.  Изложбата се организира по повод вписването на Народния празник Сурова в Представителния списък на Нематериалното културно наследство на човечеството под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Организатори са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките и Регионалният исторически музей - град Перник, с любезното съдействие на катедра „Рекламен дизайн“ – Национална художествена академия.


Прочети още...

Покана за презентация на стипендии „Фулбрайт”

Четвъртък, 28 Януари 2016

Poster F-BASBGБългаро-американска комисия за образователен обмен “Фулбрайт” Ви кани на презентация: Стипендии „Фулбрайт” - възможности за обучение, специализации, изследователска и преподавателска дейност в САЩ през учебната 2017-18 г. Презентацията ще се състои на 29 януари 2016 г. (петък), от 15:00 часа, в централната сграда на Българската академия на науките( ул. „15 ноември” №1).

Прочети още...

Институтът за космически изследвания и технологии при БАН получи престижна награда от Международния форум за иновации и знания „Тесла фест“

Вторник, 26 Януари 2016

Nagrana IKITВ началото на тази година организаторите на „Тесла фест“ наградиха Институтът за космически изследвания и технологии при БАН с купа GRAND PRIX като признание за цялостно изобретателско творчество през 2015 година.

Прочети още...

Инициативата ART HOUR започва с музикални послания от автентичния български фолклор

Понеделник, 25 Януари 2016

ban zgrada_copyART HOUR е инициатива на Института за изследване на изкуствата (ИИИзк), която има за цел да представи през 2016 г. дейността на БАН в областта на културата и конкретно на изкуствата чрез серия от събития. Очаква се атрактивно представеният сериозен труд на учените-изкуствоведи и творци да превърне Големия салон на БАН в място за срещи на академичните кръгове и широката публика.

Прочети още...

Международната година на светлината беше официално закрита в БАН

Понеделник, 25 Януари 2016

svet 1 DSC06901Тържествено закриване на обявената от ЮНЕСКО и ООН Международна година на светлината и светлинните технологии през 2015 г. се състоя на 22.01.2016 г. в Големия салон на Българската академия на науките. Председателят на Академията акад. Стефан Воденичаров, който оглавяваше и Националния организационен комитет, представи реализираните инициативи в рамките на Националната програма за честване на Годината на светлината. У нас Съюзът на физиците организира национално обединение от специалисти в научните и образователните среди, съвместно с българската светлотехническа общност, които работиха в синхрон за мащабна реализация на подготвените събития в тази Международна година.

Прочети още...

ПОКАНА

Петък, 22 Януари 2016

ban zgradaНа 27 януари 2016 г. (сряда) от 15.00 ч. в Големия салон на БАН (ул. „15-ти ноември” №1) ще се проведе поредната сбирка на Общоакадемическия семинар „Актуални проблеми на науката”.

На сбирката акад. Ангел С. Попов ще изнесе лекция на тема „Физичен модел на деградационни процеси в електронното оборудване на АЕЦ „Козлодуй”.

Прочети още...

Изложба на картини от Глигор Чемерски „Събития и символи на земята македонска“

Четвъртък, 21 Януари 2016

DSC0686850 живописни платна са експонирани в Съюза на българските художници

 20 януари – 20 февруари 2016 г.

Откриване на изложба на картини от Глигор Чемерски „Събития и символи на земята македонска“ (живопис) се състоя на 20 януари 2016 г. , в галерията на Съюза на българските художници (ул. „Шипка“ 6, ет. 2). Изложбата на известния художник ще продължи до 20 февруари и се организира с подкрепата на Българската академия на науките, Македонската академия на науките и изкуствата, Министерството на културата на Република Македония и Съюза на българските художници.

Прочети още...

Семинар „Изследователски методи в помощ на преподаването по български език”

Сряда, 20 Януари 2016

zaednoСътрудници от Института за български език са лектори в семинара „Изследователски методи в помощ на преподаването по български език”, организиран от Националното издателство „Аз Буки”, Министерство на образованието и науката. Семинарът ще се проведе на 21 януари 2016 г. (четвъртък) в Големия салон на Института за български език при БАН. Изследователските методи в обучението по български език, как да превърнем обучението по български език в изследователска игра, лексикографските и лексикалните ресурси в помощ на обучението по български език в средните училища са част от темите, които ще бъдат разгледани.

Прочети още...