facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Информационен ден на тема „Иновативни мрежи за първоначално обучение“, дейности Мария Склодовска-Кюри, РП „Хоризонт 2020“

ban zgradaНа 8 ноември 2016 г. в Големия салон на БАН на ул. „15-ти ноември“ № 1 се организира Национален информационен ден за отворения конкурс „Иновативни мрежи за първоначално обучение“ от дейностите Мария Склодовска-Кюри, Рамкова програма „Хоризонт 2020“ (Н2020-MSCA-ITN-2017).

Прочети още...

Лектории, изложба и филм по проект „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“

Понеделник, 24 Октомври 2016

Poster ILПрез последната седмица на месец октомври 2016 г. в поредица от събития ще бъдат представени резултатите от работата по проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“, изпълняван от Института за литература при БАН в партньорство с Националния литературен музей и Столична библиотека по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“.

Прочети още...

РАЦ-Сливен организира кръгла маса на тема „180 години взаимодействие между държава, предприемачество и наука в текстилното производство“

Понеделник, 24 Октомври 2016

ban zgradaРегионалният академичен център на БАН в Сливен организира на 26 октомври 2016 г. (сряда) от 15:00 ч.в Музея на текстилната индустрия в града кръгла маса, посветена на традициите в отношенията между държава, предприемачество и наука в областта на текстилното производство в България.

Прочети още...

Международна конференция на тема "Културна интеграция, трансфери, знаци на паметта"

Понеделник, 24 Октомври 2016

unnamedИнститутът за изследване на изкуствата организира международна конференция на тема "Културна интеграция, трансфери, знаци на паметта", която ще се проведе на 27 и 28 октомври в зала 207 на БАН-Администрация. В събитието ще участват учени от България, Македония, Полша и Корея, работещи в областите на изкуствата, литературата, социологията и балканистиката.

Прочети още...

Общоакадемически семинар „Актуални проблеми на науката”

Петък, 21 Октомври 2016

bas new_logoНа 25 октомври 2016 г. (вторник) от 15:00 ч. в Големия салон на БАН-Администрация (ул. „15-ти ноември” № 1) ще се проведе поредната сбирка на Общоакадемическия семинар „Актуални проблеми на науката”.

Прочети още...

18-та международна конференция „NANOSCIENCE & NANOTECHNOLOGY 2016”

Петък, 21 Октомври 2016

nanoНационалният съвет по нанотехнологии, кани български и чуждестранни учени, работещи в областта на наноматериалите и свързаните с тях технологии, да участват в 18-тата международна конференция „NANOSCIENCE & NANOTECHNOLOGY 2016”, която ще се проведе от 18 до 19 ноември 2016 г. в Химикотехнологичния и металургичен университет – София. Представители в Националния съвет по нанотехнологии са учени от Направленията Енергийни ресурси и енергийна ефективност и Нанонауки, нови материали и технологии. Водещи специалисти в областта ще представят своите постижения в тематичните области: теоретични модели, нанокомпозити, тънки покрития и квантови точки, медицински приложения и био- и наноинженерство.

Прочети още...

Икономистите на БАН: Работещите идеи се раждат в дебат на научните резултати

Петък, 21 Октомври 2016

Mejdunarodna-konferencia-21-10-2016-01Международна конференция за икономическите предизвикателства, на която Институтът за икономически изследвания – БАН е съорганизатор, започна в Университета за национално и световно стопанство. Важно е научните резултати да се дебатират, за да се намерят работещите идеи за решаване на икономическите проблеми в страната, заяви при откриването проф. д-р Искра Белева, заместник-директор на Института.

Прочети още...

Частично е възстановена дейността на високопланинската метеорологична станция на връх Мусала

Петък, 21 Октомври 2016

Original logo_with_1890_blue_final_lastПостоянно човешко присъствие се осигурява във високопланинската метеорологична станция на връх Мусала, така ще се избегнат дейностите по консервиране и разконсервиране и могат да бъдат възстановени измерванията в климатичните срокове (3 пъти дневно).

Прочети още...

БАН получи дарение за изследвания по проект „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността“

Четвъртък, 20 Октомври 2016

1016-1Дарение на Българската академия на науките за подкрепа по проект „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността“ направи д-р инж. Добрин Иванов. Договорът за дарение в размер на 200 000 лева бе подписан на 20 октомври 2016 г. в кабинета на Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Това е второто голямо дарение, което се прави за работа по проекта за траките, след това на г-н Петър Манджуков в началото на годината.

Прочети още...

22 октомври – Ден на отворените врати в Националния етнографски музей

Четвъртък, 20 Октомври 2016

Bistrishki babi - ClubZ22 октомври (събота) ще бъде Ден на отворените врати на Националния етнографски музей. Предвидена е серия от вълнуващи събития – за вас ще пеят Бистришките баби, малките и възрастните посетители ще се учат да играят народни танци с aнсамбъл „Пламъче“, да плетат и да тъкат колани „на кори“ с aтелие „СедянкаТА“, да запеят лазарска или коледарска песен в семинар, посветен на традиционните празници и още много изненади. Каним всички, които се интересуват от българското културно-историческо наследство и традиции, и желаят истински да се забавляват с народното творчество, да се присъединят към нас на 22 октомври.

Прочети още...

Форум „Българска граматика“

Сряда, 19 Октомври 2016

logoФорум „Българска граматика“ се организира за трета поредна година от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ и езиковедските българистични катедри. Дискусията ще бъде на тема: „Функционалната граматика – постижения и перспективи” и ще се състои на 20 октомври 2016 г., четвъртък, от 10:00 до 12:30 ч. и от 14:00 до 16:00 ч. в Големия салон на Института за български език при БАН на бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17.

Прочети още...