twitter  facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ОБЯВЯВА ИМЕНАТА НА ДОПУСНАТИТЕ УЧАСТНИЦИ В КОНКУРСА ЗА ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТИ (ДОПИСНИ ЧЛЕНОВЕ) НА БАН

Четвъртък, 16 Октомври 2014

 

 

Zgrada BAN 145 copy copy copy

Българска академия на науките обявява имената на допуснатите участници в конкурса за член-кореспонденти (дописни членове) на БАН

 
 

Прочети още...

Централна библиотека - БАН предоставя пробен достъп до две от най-големите колекции от електронни книги

Вторник, 21 Октомври 2014

145g.BAN 2.jpg copy copyВ  рамките на два месеца от 20.10.2014 г. до 20.12. 2014 г. Централната библиотека към Българска академия на науките предоставя  пробен достъп до две от най-големите колекции от електронни книги: eBook Academic Collection и eBook Business Collection на SCOhost — Academic Search Complete -мултидисциплинарна база данни, която е разработена специално за академичните институции и  предоставя научна информация от почти всяка област на академичното знание на интернет адрес:  

http://www.ebsco.com/

Прочети още...

БКИ „Дом Витгенщайн” Виена чества 145-та годишнина на Българската академия на науките

Вторник, 21 Октомври 2014

P1070138-1На 16 октомври 2014 г., само два дни след тържественото честване на БАН в София, във Виена, в Българския културен институт „Дом Витгенщайн”се откри документалната изложба на Научния архив на БАН „145 години Българска академия на науките – минало и настояще”. Това честване във Виена е съвсем логично и естествено, защото още в началото на Българското възраждане и следосвобожденската епоха, а и в съвремието, българи и австрийци са свързани с дълбоко духовно общуване.

Прочети още...

Кирил Карталов с отличие на наградите „Acqui Storia“ в Италия

Вторник, 21 Октомври 2014

photo Acqui StoriaД-р Кирил Карталов е сред наградените в категорията „Историческа наука“ на 47-то издание на „PremioAcqui Storia“ на специална церемония, която се състоя на 18 октомври 2014 г. в Театро Аристон, гр. Акуи Терме (Италия).

Избрана от авторитетно жури сред близо 200 заглавия, неговата монография La sollecitudine ecclesiale di monsignor Roncalli in Bulgaria (1925-1934) разкрива непознати факти за апостолическата мисия на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали в България през десетилетието 1925-1934 и се базира на продължително и задълбочено изследване на личния архив на папа Св. Йоан XXIII, съхранен във Ватиканските архиви. Книгата, издадена на 24 януари т.г. от авторитетното ватиканско издателство LEV в международната поредица “Atti e Documenti” на Папския комитет за исторически науки, беше представена официално на 27 март в Рим.

Прочети още...

Дни на отворените врати в Института по физика на твърдото тяло при БАН

Понеделник, 20 Октомври 2014

opendays IFTT3Институтът по физика на твърдото тяло при Българска академия на науките (ИФТТ – БАН) отбеляза 42-та годишнина от своето създаване с Дни на отворените врати на 16 и 17 октомври 2014 г. Лабораториите към осемте направления на Института, музеят по физика и кабинетът на академик Георги Наджаков, който в навечерието на 24 май бе обявен за историческо място от Европейското физическо дружество, бяха отворени за посещение от ученици, студенти и граждани.

Прочети още...

Международна научна конференция "Религия, ценности и ортодоксалност - науката и религията в 21 век "

Понеделник, 20 Октомври 2014

2 copyРуски културно-информационен център в София събра руски, израелски учени и български представители на Научно-изследователска група „Религиозно-фило­соф­­ски парадигми“ – катедра “Религия“, Института за изследване на обществата и знанието и – БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и ВСУ „Черноризец Храбър“ на научна конференция на тема "Религия, ценности и ортодоксалност-науката и религията в 21 век“ . В работата на конференцията, която се посвещава на 145 години от основаването на БАН, взеха участие и организациите Россотрудничество и Национален съвет на религиозните общности в България.

Прочети още...

Семинар за интелектуалните права, организиран съвместно от ИФТТ и БСК

Понеделник, 20 Октомври 2014

StaroselИнститутът по физика на твърдото тяло при Българска академия на науките (ИФТТ – БАН) организира от 23 до 24 октомври 2014 г. в Старосел Семинар за интелектуалните права.

Прочети още...

Млади учени от Института по електроника - БАН с награди от Международното дружество по оптика и фотоника - SPIE

Понеделник, 20 Октомври 2014

ISQE LOGOЗа осемнадесети пореден път от 29-ти септември до 3-и октомври 2014 г. в гр. Созопол се проведе Международната школа по квантова електроника “Лазерна физика и приложения” (18thISQE).Тя се организира традиционно от Института по eлектроника при БАН на всеки две години.

Прочети още...

Академици и индустриалци от АИК „Добри Желязков“ и ГЕРБ обсъдиха ситуацията в България

Петък, 17 Октомври 2014

Акад. Стефан Воденичаров: България трябва да гледа напред. В България трябва да спрем да се обръщаме назад, за да не се спъваме

press DSC 0016Днес се проведе среща между представители на академичен и индустриален клуб"Добри Желязков - Фабрикаджията" и представители на ГЕРБ. Те заявиха пред най-голямата парламентарно представена партия, че на България е необходимо спешно стабилно управление.

Прочети още...

Започна представянето на проектите на участниците в Ученическия институт към БАН

Петък, 17 Октомври 2014

DSC02413В Българската академия на науките започна представянето на проектите на учениците от 8 до 12 клас – участници в Ученическия институт към Академията, който беше учреден през тази година. Днес, на 17 октомври 2014 г., учениците представят своите разработки в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Разработени са теми, свързани с решаването на различни математически задачи, разработването и прилагането на математически алгоритми, създаването на нови софтуерни продукти и др. Учениците представят своите проекти с кратки доклади или постери, а някои от разработките в сферата на информатиката и информационните технологии са придружени и с демонстрации.

Прочети още...

Семинар на учените и докторантите от Института за държавата и правото при БАН

Петък, 17 Октомври 2014

145g.BAN 2.jpgНа 15 октомври 2014 г. в Института за държавата и правото при БАН се проведе научен семинар „Закрила на слабата страна по договорите в европейското международно частно право“. Темата представи доц. д-р Пламенка Маркова от секция „Международноправни науки“. Участие в дискусията взеха учените и докторантите от четирите секции в Института. Проявата е посветена на 145-годишнината от създаването на БАН.

Прочети още...

турци, турски, турско малцинство