facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Гостуваща изложба на Кирило-Методиевския научен център към БАН в Регионален академичен център на БАН в Бургас

14492348 1481538405206179_7141116034595685645_nПо покана на доц. Севдалина Турманова, ръководител на Регионалния академичен център на БАН в Бургас и зам.-областен управител, в иконната зала на Историческия музей в Бургас беше открита гостуваща изложба „Кирило-Методиевската идея в православното християнство”. На официалното откриване гл. ас. д-р Ивета Рашева от Кирило-Методиевския научен център (КМНЦ) към БАН изнесе лекция, в която взеха участие ученици от ПГЧЕ "Васил Левски" и ПГРЕ "Г. С. Раковски", представители на Държавен архив и Регионална библиотека Бургас.

Прочети още...

БАН ще си сътрудничи с Югозападния университет „Неофит Рилски” и Търговско-промишлената палата на град Серес

Сряда, 28 Септември 2016

4 На 27.09.2016 г. се проведе работна среща в Югозападния университет „Неофит Рилски”, на която Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров и ректорът на ЮЗУ доц. д-р Борислав Юруков подновиха договора за сътрудничество между двете институции. Срещата продължи с подписване на тристранен меморандум за разбирателство между БАН, Югозападния университет и Търговско-промишлената палата на гр. Серес, Република Гърция. Документът бе подписан от ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски” доц. д-р Борислав Юруков, чл.-кор. проф. д.с.н. Димитър Димитров, съветник на председателя на БАН и г-н Димитриос Янакис, първи заместник-председател на Търговско-промишлената палата на гр. Серес.

Прочети още...

Девета национална конференция по химия „Наука и технология за по-добър живот“

Сряда, 28 Септември 2016

1От 29 септември до 1 октомври 2016 г. във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе IX-та Национална конференция по химия, организатори на която са Съюзът на химиците в България, Софийският университет „Св. Кл. Охридски”, Българската академия на науките, Университетът за химични технологии и металургия – София, Бургаският университет „Проф. Ас. Златаров”, Химическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”, Химическият факултет на ШУ „Константин Преславски”, Химическият факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски” и Университетът по хранителни технологии - Пловдив.

Прочети още...

В БАН се проведе честване, посветено на проф. Виден Табаков – почетен професор на НАСА

Сряда, 28 Септември 2016

IVT 8846Институтът за космически изследвания към Българската академия на науките организира на 27 септември 2016 г. тържество, посветено на живота и делото на проф. д-р инж. Виден Табаков.

Прочети още...

Научна конференция с международно участие, посветена на 60 години от присъединяването на България към ЮНЕСКО

Вторник, 27 Септември 2016

60 g UNESKOИнститутът за етнология и фолклористика с Етнографски музей– БАН открива на 30 септември 2016 г. от 15.30 ч. в зала 19 на ИЕФЕМ (ул, “Московска” 6А) международна научна конференция на тема „Нови моменти в концепциите за опазване на културното наследство: теоретична обосновка и практически решения”.

Прочети още...

Трети Национален конгрес по физически науки

Понеделник, 26 Септември 2016

ban zgradaОт 29 септември до 2 октомври 2016 г. в София ще се проведе Национален конгрес по физически науки. Организатори на конгреса са Българската академия на науките, Съюзът на физиците в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Министерството на образованието и науката и Съюзът на учените в България, с медийното партньорство на Национално издателство „Аз Буки”. Официалното откриване е на 29 септември 2016 г. (четвъртък) от 9.45 ч. в зала „Вихрен” на Интер Експо Център, бул. „Цариградско шосе” 147.

Прочети още...

Акад. Момир Джурович от Черногорската академия на науките и изкуствата изнесе лекция в БАН

Понеделник, 26 Септември 2016

IVT 8762На 26 септември 2016 г. акад. Момир Джурович, председател на Черногорската академия на науките и изкуствата (2002-2016), изнесе лекция в БАН на тема „Как да оцелеем през XXI век “.

Прочети още...

Премиера на книгата на акад. Георги Марков „Голямата война и българският меч над балканския възел 1914-1919“

Понеделник, 26 Септември 2016
IVT 8812След монографиите за Балканските войни и за Втората световна война акад. Георги Марков представи на 26 септември 2016 г. в Големия салон на БАН преработеното и допълнено издание на историческия си труд за Първата световна - "Голямата война и българският меч над балканския възел 1914-1919" в две части: "Заплитането" и "Разсичането".

Прочети още...

Делегация на Националната академия на Беларус (НАНБ) на тридневно посещение в БАН

Понеделник, 26 Септември 2016

DSC 1658По покана на Председателя на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров на 19 септември 2016 г. на официално тридневно посещение пристигна делегация на Националната академия на Беларус (НАНБ). В състава на делегацията бяха Марина Шабета от Института по експериментална ботаника, Ксения Хилеуская от Института по химия на новите материали, Елена Шабуня-Клячковская от Института по физика, Святлана Тамашевич от Научно-практическия център по храните и Михаил Завадски от Института по философия.

Прочети още...

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ и в Европейския ден на езиците

Понеделник, 26 Септември 2016

top-banner-2015 BGИнститутът за български език ще участва за поредна година в Европейския ден на езиците - 1 октомври 2016 г. (събота) от 12 до 17 ч. в Ринг МОЛ София на бул. „Околовръстно шосе” № 214. Учените от БАН ще представят занимателни игри, подходящи за различни възрастови групи, в които участниците трябва да предложат подходяща дума с домашен произход на мястото на дума с чужд произход. Наградите ще бъдат фланелки и стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ – мотото на постоянната кампания на Института за български език за насърчаване на грамотността.

Прочети още...

Концерт в памет на маестро Никола Гюзелев

Сряда, 21 Септември 2016

8649Концерт в памет на маестро Никола Гюзелев и връчване на международната награда „Никола Гюзелев“ се проведоха на 20 септември 2016 г. в Големия салон на БАН. Юбилейното честване Inmemoriamе по случай 80-годишнината от рождението и 50 години на сцената на прочутия български певец и артист Никола Гюзелев.

Прочети още...