facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Институтът по електроника при БАН организира работна среща на тема: New generation biomimetic and customized implants for bone engineering

1Институтът по електроника „Акад. Емил Джаков“ при БАН, в рамките на европейската програма COST, организира работна среща COST MP 1301 NEWGEN на тема ”New generation biomimetic and customized implants for bone engineering Biomaterials (design, processing, characterization, modelling) and applications to regenerative medicine”. Срещата ще се проведе на 13 и 14 октомври 2015г. в Големия салон на БАН.

Прочети още...

Представяне на издание, посветено на българския музикален театър в БАН

Четвъртък, 08 Октомври 2015

pokana opera-baletС концерт на оперни, балетни, оперетни и мюзикълни автори и изпълнители на 7 октомври 2015 г. в Големия салон на БАН бе представен четвърти том от поредицата „Български музикален театър. Опера. Балет. Оперета. Мюзикъл“. Изданието е на Института за изследване на изкуствата–БАН и издателство „Гея–Либрис“,с подкрепата на Национален фонд „Култура“ при Министерството на културата и Фонд „13 века България“.

Прочети още...

Mеждународна конференция “Използване на природните продукти: от растенията до аптечния рафт”

Сряда, 07 Октомври 2015

logo-confrВ България за втори път се организира международна конференция на тема “Използване на природните продукти: от растенията до аптечния рафт”. Инициатори и организатори на събитието са Институт по микробиология и Институт по oрганична химия с Център по фитохимия при Българската aкадемия на науките. Научната програма включва пленарни заседания, презентации и постерни сесии, покриващи широк спектър на приложение на растенията с акцент върху устойчивото използване на природните продукти и модерни аналитични платформи.

Прочети още...

Изложба „От Киноцентъра до музейната витрина. Реквизит от филма „Капитан Петко войвода"

Сряда, 07 Октомври 2015

KapitanPetkoVoivodaPlakat1На 9 октомври 2015 г. от 17:00 ч. в залите на Националния етнографски музей – БАН ще бъде открита изложбата „От Киноцентъра до музейната витрина. Реквизит от филма „Капитан Петко войвода", създадена от Ивелина Неделчена и Пламен Събев от Исторически музей гр. Попово. Изложбата показва пътя на създаването на знаков за българската памет филм и припомня историята на българите преселници от Беломорска Тракия.

Прочети още...

Националният природонаучен музей при БАН представя заключителната публикация по проекта PESI

Вторник, 06 Октомври 2015

bas new_logoКато национален координатор за България по проекта PESI (A Pan-European Species directories Infrastructure), Националният природонаучен музей при БАН представя заключителната публикация по проекта “PESI - a taxonomic backbone for Europe”. Учените от Националния природонаучен музей, заедно със свои колеги от 39 чуждестранни научни институции, ръководени от Университета в Амстердам, участваха в интегрирането на четири от основните и най-достоверни таксономични бази данни за зоология, ботаника и микология в Европа в специално разработена уеб-среда.

Прочети още...

Конференция „Култури, памет, наследства в региона на южната българска граница“ в ИЕФЕМ - БАН

Вторник, 06 Октомври 2015

sn. GanchevНа 9 и 10 октомври 2015 г. в зала 19 на ИЕФЕМ – БАН /ул. „Московска“ 6-А/ ще се проведе конференцията „Култури, памет, наследства в региона на южната българска граница“.

Прочети още...

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров получи Командорски кръст на Ордена за заслуги към Р. Полша

Понеделник, 05 Октомври 2015

DSC05439На тържествена церемония, в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев, на 5 октомври 2015 г. Н.Пр.Кшищоф Краевски, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в Република България, връчи Командорски кръст на Ордена за заслуги към Р. Полша на Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Наградата се дава за изключителен принос за развитието на полско-българското сътрудничество в областта на науката и културата. При връчване на високото държавно отличие Н.Пр.Кшищоф Краевски отбеляза, че наградата е символ на дълбоките исторически корени и общото славянско минало, както и на общия път, по който вървят двете държави в историческите и политическите си трансформации.

Прочети още...

Представяне книгата на акад. Александър Петров „Физика на живата материя“

Понеделник, 05 Октомври 2015

Live Matter Phisic Cover 1Отделението по природо-математически науки към Събранието на академиците и член-кореспондентите съвместно с Института по физика на твърдото тяло при БАН организират официално представяне на книгата на академик Александър Г. Петров „Физика на живата материя“. Събитието ще се състои на 9 октомври 2015 г. (петък) от 15.00 ч. в Големия салон на Академията.

Прочети още...

Юбилейна научна конференция по случай 55 години от създаването на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев“

Понеделник, 05 Октомври 2015

Baner BG IMBНа 5 и 6 октомври 2015 г. в Големия салон на Българската академия на науките (София, ул "15 Ноември", №1) Институтът по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев“ към БАН провежда юбилейна научна конференция по случай 55 години от създаването си.

Прочети още...

Камар Мрабит от Международната агенция за атомна енергия посети БАН

Петък, 02 Октомври 2015

ban zgradaПредседателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров прие на 2 октомври 2015 г. г-н Камар Мрабит, директор на отдела за ядрена безопастност в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с разработване на съвместни проекти и реализиране на нови форми на сътрудничество.

Прочети още...

На тържествено честване в БАН Никола Инджов получи наградата „Захарий Стоянов“ по случай юбилея си

Петък, 02 Октомври 2015

DSC05373На 1 октомври 2015 г. Големият салон на БАН събра академици, изявени интелектуалци, общественици, журналисти, които уважиха тържественото честване по случай 80-годишнината на Никола Инджов. Официални гости бяха председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Прочети още...