facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

БАН и МАНУ отбелязаха заедно 112-та годишнина от Илинденско- Преображенското въстание

DSC04968Научна конференция, посветена на освободителните борби на Македония от Източната криза до Балканската война

Българската академия на науките (БАН) и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) организираха научна конференция на 24 и 25 юли 2015 г. в Битоля (Р. Македония)на тема „Освободителните борби на Македония от Източната криза до Балканската война“. Конференцията събра изтъкнати учени историци и литературоведи от България и Р. Македония. Идеята на организаторите е събитието да се превърне в традиция, като следващата година България ще е домакин на конференцията.

Прочети още...

Централната лаборатория по приложна физика - БАН получи отличие „Златен печат за европейски мениджмънт в науката“

Петък, 24 Юли 2015

plov DSC_0039Централната лаборатория по приложна физика (ЦЛПФ) Пловдив – БАН получи отличието „Златен печат за европейски мениджмънт в науката“ за завоюван висок престиж и обществено признание и за значим принос в развитието на българската наука.

Прочети още...

Председателят на БАН връчи Почетен знак за заслуги на белгийския дипломат Филип Беке

Вторник, 21 Юли 2015

beke DSC 0049На тържествена церемония на 21 юли 2015 г. Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров връчи Почетен знак за заслуги на БАН и грамота на Н. Пр. Филип Беке, бивш посланик на Кралство Белгия в България.

Прочети още...

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров подписа Меморандум за сътрудничество на Академията с област Смолян

Понеделник, 20 Юли 2015

P1060614В родопския град ще бъде открит 16-ти Регионален академичен център на БАН

Акад. Стефан Воденичаров и управителят на област Смолян Недялко Славов подписаха днес, 20 юли 2015 г., петгодишно споразумение за сътрудничество. Предвижда се обмен на информация за научни достижения, изследвания и резултати, които имат отношение към развитието на Смолянска област,както и за проекти, програми и инициативи, свързани с развитието на региона.

Прочети още...

Поредна сбирка на Общоакадемическия семинар

Понеделник, 20 Юли 2015

ban zgradaНа 22 юли 2015 г. (сряда) от 15.00 ч. в Големия салон на БАН-Администрация (ул. „15-ти ноември” № 1) ще се проведе поредната сбирка на Общоакадемическия семинар „Актуални проблеми на науката”.

На сбирката чл.-кор. Христо Белоев от Отделението за инженерни науки ще изнесе лекция на тема: „Технологии и машини за защита от деградация на земеделските земи”.

Международна академична конференция „Традиционни религиозни светогледи и ценностите на XXI век”

Понеделник, 20 Юли 2015

FORUMНа 16 и 17 юли 2015 г. в Руския културно-информационен център се състоя международна академична конференция по Научно-изследователския проект „Тради­цион­­ни религиозни светогледи и ценностите на XXI век”, с ръководител д.ф.н. Стефан Пенов. Конференцията под патронажа на Предсе­дателя на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров бе посветена на 1150-та годишнина от приемане на християнството в България.

Прочети още...

Официално представяне в БАН на изданието „Червена книга на Република България”

Петък, 17 Юли 2015

eco DSC_0022Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева представиха новото и актуализирано издание на „Червена книга на Република България”, 2015 на пресконференция в Големия салон на БАН днес, 17 юли 2015 г. „Червена книга на Република България” е съвместно издание на Българската академия на науките и Министерството на околната среда и водите. В пресконференцията участваха акад. Васил Големански и доц. Анна Ганева, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ - БАН). 

Прочети още...

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров участва в българо-израелски форум, посветен на иновациите

Четвъртък, 16 Юли 2015

izr DSC_0003-001Министърът на икономиката Божидар Лукарски откри в Големия салон на БАН българо-израелски бизнес форум, посветен на иновациите, организиран от министерството на икономиката на Р. България и посолството на Държавата Израел.  Събитието цели подобряване на сътрудничеството между нашите две държави в сферата на иновациите и се осъществява по повод навършването на 25 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел.

Прочети още...

Българска академия на науките и Военномедицинска академия подписаха Меморандум за сътрудничество

Четвъртък, 16 Юли 2015

VMA1Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров и началникът на Военномедицинска академия генерал-майор чл.-кор. Николай Петров подписаха Меморандум за сътрудничество между двете академии днес, 16 юли 2015 г.

Прочети още...

В БАН представят резултати по проект за борба с бедствията, опазване на природата и изследване на климата

Вторник, 14 Юли 2015

ban zgradaНа 15 юли 2015 г. (сряда) от 10.30 часа в салона на БАН, ул. „15 ноември” №1 ще се проведе пресконференция по проект BG051PO001-3.3.06-0063 „Програма за мултидисциплинарно обучение на докторанти и млади учени, насочена към подобряване на дейностите в България по изграждане на интегрирана система за наблюдение и информационно обслужване в метеорологията, хидрологията и геофизиката с цел намаляване на риска от бедствия, рационално използване и опазване на природните ресурси и изследване на климатичните промени” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, финансиран от Европейския социален фонд 2007-2013.

Прочети още...

Сборник „Балканите през второто десетилетие на XXI век. Проблеми, предизвикателства, перспективи” беше представен в БАН

Понеделник, 13 Юли 2015

bal DSC_0008Институтът за балканистика с център по тракология при БАН представи сборника „Балканите през второто десетилетие на XXI век. Проблеми, предизвикателства, перспективи”. Представянето премина под формата на дискусия с мото Европейската диагноза на Балканите.

Прочети още...