facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Семинар „Трансфер на знания и технологии“ на Института по физика на твърдото тяло

issp logoИнститутът по физика на твърдото тяло (ИФТТ) със съдействието на Единния център за иновации (ЕЦИ) при Българската академия на науките организира от 31 август до 2 септември 2015 г. в хотел Еуфория Клуб на курорта Боровец Семинар за трансфер на знания и технологии. Акад. Александър Г. Петров, директор на ИФТТ, ще открие форума на 31 август в 13 часа в конферентната зала на хотела.

Прочети още...

Акад. Александър Петров беше избран за Президент на Балканския физически съюз

Понеделник, 31 Август 2015
BPU9 LOGOОт 24 до 27 август 2015 в Истанбул се проведе 9-тата Международна конференция по физика на Балканския физически съюз.

Конференцията имаше около 700 участници, като около половината бяха от Турция. Представени бяха всички страни-членки на Балканския съюз (Албания, България, Гърция, Р. Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция).

Прочети още...

СВЕТОВЕН ФОРУМ НА БАЛКАНИСТИТЕ

Петък, 28 Август 2015

София, 31 август – 4 септември 2015 г. с над 250 участници

logo kongres copyНа 31 август 2015 г. (понеделник) от 17 часа в хотел Хилтън – София официално ще бъде открит XI международен конгрес по балканистика. Форумът е организиран от Института за балканистика с Център по тракология при БАН под надслов „Югоизточна Европа и европейската интеграция: политически, социално-икономически и културни аспекти" и се провежда под егидата на ЮНЕСКО.

Прочети още...

Световната федерация на учените обявява конкурс за едногодишни стипендии за млади учени за 2015-2016

Петък, 28 Август 2015

СВЕТОВНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА УЧЕНИТЕ
ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЕДНОГОДИШНИ СТИПЕНДИИ ЗА МЛАДИ УЧЕНИ

Световната федерация на учените (СФУ), със седалище Женева, Швейцария и президент световноизвестния физик  проф. Антонио Зикики обявява конкурс за едногодишни стипендии за провеждане на научни изследвания от млади български учени под ръководството на изтъкнати български учени.

Прочети още...

Председателят на БАН се срещна с учени от Хърватската академия на науките

Четвъртък, 27 Август 2015

NachaloПредседателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров посрещна на 27 август 2015 г. проф. Павао Рудан, главен секретар на Хърватската академия на науките и изкуствата (ХАНИ) и проф. Анита Суйолджич, председател на научния съвет на Института по антропологични изследвания в гр. Загреб. В работната среща участваха чл.-кор. Стефан Хаджитодоров, съветник на Председателя на БАН, проф. Димитър Иванов, научен секретар и Венета Николова, н-к отдел „Международна дейност, оперативни програми и проекти“ на БАН.

Прочети още...

Духът на Украйна в изложбата „Бродираните кърпи на Поднепровието“

Сряда, 26 Август 2015

Otkrivane-Tihomira2На 25 август 2015 г. в Националния етнографски музей, Н. Пр. посланикът на Украйна г-н Микола Балтажи, Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и директорът на ИЕФЕМ-БАН доц. д-р Петко Христов откриха изложбата „Бродираните кърпи на Поднепровието“. Организатори на събитието са Посолството на Украйна и Домът на изкуствата в Днепропетровск, а повод за посрещането му в Националния етнографски музей е Националният празник на Украйна.

Прочети още...

Нови перспективи в партньорството на БАН и Столична община

Петък, 21 Август 2015

fan DSC 0009-001Председателят на Българската академия на науките акад.Стефан Воденичаров се срещна на 21 август 2015 г. с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. По време на срещата бяха обсъдени нови възможности за сътрудничество между БАН и Столична община за съвместно изпълнение на програми и проекти, свързани с иновациите, културата и развитието на столичния град.

Прочети още...

БАН търси възможности за европейско финансиране

Петък, 21 Август 2015

tom DSC 0002-001Председателят на Българската академия на науките акад.Стефан Воденичаров се срещна на 21 август 2015 г. с Томислав Дончев, зам. министър-председател по европейските фондове и икономическата политика.

Прочети още...

Заместник министър-председателят Румяна Бъчварова посети БАН

Петък, 21 Август 2015

rum DSC 0004На 21 авгусг 2015 г. Председателят на БАН акад.Стефан Воденичаров се срещна с Румяна Бъчварова, зам. министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи. Срещата се проведе в Българска академия на науките по инициатива на Председателя, който запозна министър Бъчварова с научната дейност на БАН и утвърждаването на Академията като водещ научен, експертен и духовен център на България.

Прочети още...

Изложба „Бродираните кърпи на Поднепровието“ в Националния етнографски музей

Петък, 21 Август 2015

Ruzhnik 1По повод 24-та годишнина от Независимостта на Украйна, обявена на 24 август 1991 г., на 25 август (вторник), от 18 ч. Посолството на Украйна в Република България и ИЕФЕМ–БАН ще открият изложбата „Бродираните кърпи на Поднепровието“ в залите на Националния етнографски музей. Изложбата ще продължи до 5 септември 2015 г.

Прочети още...

Зоологическа експедиция на НПМ се отправи по следите на неизвестна за науката популация на редкия червен вълк в Турция (Северна Анатолия)

Четвъртък, 20 Август 2015

dhole goingНа 15 август зоологическа експедиция на Националния природонаучен музей(НПМ)-БАН в състав проф. Николай Спасов, Асен Игнатов и Иля Акоста замина за Северна Анатолия (Турция), където към тях ще се присъединят двама зоолози от университета Кара Дениз в Трабзон. Целта на експедицията е проучване на редки хищници в слабо населения планински район между източното черноморско крайбрежие на Малоазийска Турция до границата с Грузия като приоритет е търсенето на червения вълк (Cuon alpinus).

Прочети още...