twitter  facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Българска академия на науките обявява конкурс за член-кореспонденти на БАН

Сряда, 20 Август 2014

 

 

Zgrada BAN 145 copy copy copyБАН обявява конкурс за избор на член-кореспонденти (дописни членове) на БАН в следните области и научни направления:
 

Прочети още...

Изложба „Цар Самуил (†1014) в битка за България“

Сряда, 01 Октомври 2014

7.10. SamuilНационалният археологически институт с музей (НАИМ) при БАН открива изложбата „Цар Самуил (†1014) в битка за България“.Откриването ще се състои на 7 октомври 2014 г. от 18.00 часа (вторник)в Залата за временни експозиции на Националния археологически институт с музей при БАН. Тя може да бъде разгледана до 11 януари 2015 г.

Прочети още...

Кой създава чудесата и чудовищата и каква е тяхната роля в културата на човечеството ще дискутират учени и изследователи на научна конференция

Сряда, 01 Октомври 2014

Mirabilia Program_TitulendКой и как създава чудесата и чудовищата? В какви взаимоотношения стоят те? Какви са техните функции в системата на отделните култури и културата като цяло? На тези и други въпроси ще търсят отговори участниците в първата интердициплинарна научна конференция „Mirabilia: Чудеса и чудовища“, организирана от Института за балканистика с център по тракология при БАН със съдействието на Американския научен център в София, под патронажа на Столична община. Форумът, посветен на 145-годишнината на БАН, ще се проведе от 2 до 4 октомври 2014 г. в Американския научен център (гр. София, ул. „Васил Петлешков“ 75).

Прочети още...

БАЛКАНСКИ СИМПОЗИУМ ПО АРХЕОМЕТРИЯ

Сряда, 01 Октомври 2014

iftt04425Съгласно решение на Постоянния организационен комитет на Балканския симпозиум по археометрия, Четвъртият по ред (BSA-2014) се проведе от 27 до 30 септември в град Несебър. Организатори на форума бяха Институтът по физика на твърдото тяло (ИФТТ) и Националният археологически институт с музей (НАИМ) при Българска академия на науките, а съорганизатори - Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Музей “Старинен Несебър” и Регионалният академичен център на БАН в Бургас.

Прочети още...

Институтът за български език при БАН направи Старобългарския речник достъпен в интернет

Сряда, 01 Октомври 2014

be1Институтът за български език при БАН разпространява електронна версия на Старобългарския речник, който събира словното богатство на български ръкописи, създадени на глаголица и кирилица в периода X – XI в. Речникът вече е достъпен на интернет сайта на Института на адрес http://ibl.bas.bg/starobalgarski_rechnik/. Речникът се отличава с подробно представяне на семантичната структура на думите, както и с превода на новобългарски. В момента се работи върху свързването на словника от Старобългарския речник  със словника на Речника на българския език - така потребителите в скоро време ще могат да правят едновременно справки и в двата речника.

Прочети още...

Редица предложения за реформи в българското здравеопазване бяха дискутирани от учени, експерти и политици в БАН

Вторник, 30 Септември 2014

debat4 DSC 0013Редица предложения за реформи в българското здравеопазване, насочени към преодоляване на кризата в системата бяха дискутирани в БАН от учени, експерти и политици. Във форума участваха представители на лекарското съсловие, на пациентските организации, на фармацевтичния бизнес и др. Дебатът беше организиран от Българска академия на науките съвместно с в. „Стандарт“.

Прочети още...

Временна национална изложба „Цар-Самуиловият век в творбите на българските художници (живопис, графика, скулптура)”

Вторник, 30 Септември 2014

Samuil-pokana 1 Page_1Национален музей на българското изобразително изкуство (8 октомври  - 30 ноември 2014 г.)

Изложбата „Цар-Самуиловият век в творбите на българските художници” е част от програмата за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил. Основен организатор на изявата е Институтът за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, а домакин е Националният музей на българското изобразително изкуство (НМБИИ), в чиито зали ще бъдат изложени творбите.

Прочети още...

Шест стъпки за развитие на туризма бяха обсъдени днес на дебат организиран от БАН и в.“Стандарт“

Понеделник, 29 Септември 2014

deb3 DSC 0116Създаването на Министерство на туризма, което да работи за развитието на сектора като стратегически отрасъл на българската икономика, бе сред основните предложения, обсъдени днес на обществена дискусия в Българска академия на науките. Дебатът „Дневният ред на България в туризма“, в който взеха участие учени, експерти, инвеститори и политици, очерта основните приоритети в развитието на българския туризъм. Модератор на дискусията бе Славка Бозукова, главен редактор на в. „Стандарт”, който е съорганизатор на инициативата.

Прочети още...

Модернизация на Балканите и Централна Европа през XX век

Понеделник, 29 Септември 2014

ban zgrada copyИнститутът за исторически изследвания – БАН организира лекция на тема "Модернизацията на Балканите и Централна Европа през ХХ век" в рамките на дискусионния семинар „Актуални проблеми на историята и историографията”.

Прочети още...

Проблемите на средното и висшето образование и на научната дейност бяха обсъдени днес на дискусия в БАН

Петък, 26 Септември 2014

deb2 DSC 0116Проблемите на средното и висшето образование и на научната дейност бяха обсъдени днес на обществена дискусия, организирана от БАН и в. „Стандарт”. Учени и експерти дискутираха предизвикателствата пред образователната система заедно с представители на политическите сили у нас, като целта беше да се очертаят основните цели и приоритети в тази област. Бяха поставени въпросите за реформата в образователната система, стратегията за развитие на висшето образование, възможностите науката да работи в полза на държавата и др. Специален гост на форума бе служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.

Прочети още...

Oткриване на изложба ”Словото”

Петък, 26 Септември 2014

145g.BAN 2.jpgИнститутът за български език при БАН „Проф. Любомир Андрейчин” има удоволствието да Ви покани на откриването на изложбата ”Словото”, посветена на 145-тата годишнина от основаването на Българската академия на науките.

Прочети още...