twitter  facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Президентът на Европейския съвет за научни изследвания проф. Жан-Пиер Бургиньон посети БАН

Сряда, 09 Юли 2014


DSC01602На 8 юли 2014 г., по покана на чл.-кор. Николай Милошев, зам.-председател на БАН, се проведе среща на Ръководството на БАН с проф. Жан-Пиер Бургиньон, Президент на Европейския съвет за научни изследвания (European Research Council).

Прочети още...

Световноизвестни учени представят постижения в областта на лазерната физика на международна конференция LPHYS’14

Сряда, 09 Юли 2014

145g.BAN 2.jpg23-та международна eжегодна конференция по лaзерна физика (23rd Annual International Laser Physics Workshop – LPHYS’14) ще се състои от 14 до 18 юли 2014 г. в х-л Рамада (бивш Princess), София. Форумът се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев и на Председателя на Българска Академия на Науките акад. Стефан Воденичаров.

Прочети още...

Институтът по механика - БАН (ОЛЕМ) се включи с успешен проект към Graphene Flagship

Сряда, 09 Юли 20141Отворената Лаборатория по експериментална микро и наномеханика (ОЛЕМ) (http://www.imbm.bas.bg/index.php/bg_BG/olem) при Института по механика е първият научен колектив от България, покaнен да се присъедини към консорциума на Graphene Flagship, според резултатите от конкурса за разширяване (2014-2015) (http://graphene-flagship.eu/?page_id=179)

Прочети още...

Конференция „Науката – гарант за социално-икономическото и културното развитие на Бургаска област“

Понеделник, 07 Юли 2014

2 DSC 0025Регионалният академичен център в Бургас откри своя офис

Конференцията „Науката – гарант за социално-икономическото и културното развитие на Бургаска област“ се проведе на 4 юли 2014 г. от Регионалния академичен център на БАН в Бургас. Предишния ден, на 3 юли 2014 г. беше открит офис на Регионалния академичен център на БАН на адрес: бул. „Демокрация“ №5, ет. 2.

Прочети още...

Започна международната конференция „ДНИ НА МАТЕМАТИКАТА В СОФИЯ” (Mathematics Days in Sofia)

Понеделник, 07 Юли 2014

mats DSC_0048Изтъкнати български и чуждестранни учени представят високи научни постижения

Международната конференция „Дни на математиката в София" се организира от Института по математика и информатика при Българска академия на науките за първи път и се провежда в София от 7 до 10 юли 2014г. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев откриха събитието днес, 7 юли 2014 г. в „София Хотел Балкан”.

Прочети още...

Президентът на Европейския съвет за научни изследвания проф. Жан-Пиер Бургиньон – специален гост на конференцията Дни на математиката

Понеделник, 07 Юли 2014

BourguignonПрезидентът на Европейския съвет за научни изследвания (European Research Council) – проф. Жан-Пиер Бургиньон – е специален гост на конференцията Дни на математиката в София, организирана от Института по математика и информатика при БАН

Европейският съвет за научни изследвания отговаря за разпределението на значителна част от европейското финансиране, свързано с индивидуални грантове на учени от всички страни и националности, които искат да провеждат научни изследвания в Европа. Проф. Бургиньон ще представи дейностите на този съвет в лекция на 8 юли от 12:10 до 13:00 часа, в София Хотел Балкан.

Прочети още...

Покана за семинар на тема „Тракия в българската история“

Понеделник, 07 Юли 2014

BAN-LOGO copyИнститутът за исторически изследвания към БАН организира семинар на тема: “Тракия в българската история в проучванията на учени от Института“, който ще се проведе на 8 юли (вторник) 2014 г. от 15.30 часа в Заседателната зала на Института за исторически изследвания, на бул. Шипченски проход №52, бл.17, втори етаж.

Прочети още...

Институтът за космически изследвания при БАН стартира два нови експертимента в Космоса

Четвъртък, 03 Юли 2014

Fig.1. copyПрез месец юли 2014 г. в Космоса ще стартират два нови експеримента с апаратура, разработена с участието на учените от секция „Слънчево-земна физика“ на Института за космически изследвания при Българска академия на науките.

Прочети още...

Посланикът на Франция посети Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН

Сряда, 02 Юли 2014

BAN-LOGOНа 1 юли 2014г. посланикът на Франция Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, придружен от проф. Жил Руе, аташе по университетското и научното сътрудничество в посолството, бяха на посещение в Института по органична химия с Център по фитохимия (ИОХЦФ), БАН. Гостите се запознаха с основните научни направления по които работи ИОХЦФ, като по-специално внимание беше отделено на Стратегията за „Интелигентно оползотворяване на българското биоразнообразие за икономическо развитие и устойчив растеж“.

Прочети още...