facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Публичен дебат на тема “Хора срещу роботи: роботът ще замени ли човека?”

instfrПубличен дебат на тема „Хора срещу роботи:  роботът ще замени ли човека?“ ще се проведе на 27 юни (понеделник), от 18.30 до 20.00 ч., във Френския институт (пл. „Славейков“ 3). Акад. Чавдар Руменин и френският учен Реймон Фурние ще говорят за предизвикателствата и резултатите, свързани с прогреса на науката и роботиката.

Прочети още...

Научен форум обсъди възможностите за създаване на Регионален научен център в Сливен

Понеделник, 27 Юни 2016

IMG 2805_1Научна конференция с международно участие “Сливен 2016“ се проведе по повод 30-годишнината от основаването на Инженерно-педагогическия факултет в гр. Сливен.

Прочети още...

35-и Международен семинар по теория на атомното ядро

Петък, 24 Юни 2016

bas new logoЛаборатория “Теория на атомното ядро” при Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН организира 35-то издание на традиционния Международен семинар по теория на атомното ядро, който ще се проведе от 27 юни до 2 юли 2016 г. в хотел “Дивите петли” в местността “Гьолечица” в Рила.

Прочети още...

Лекция на акад. Петя Василева на тема: "Окото - прозорец на мозъка, ключ към съдовата, вегетативната и имунната система на организма".

Петък, 24 Юни 2016

ban zgradaНа 29 юни 2016 г. (сряда) от 15.00 ч. в Големия салон на БАН ще се проведе Общоакадемическият семинар „Актуални проблеми на науката”. На сбирката акад. Петя Василева от Отделението за медицински науки към САЧК ще изнесе лекция на тема: "Окото - прозорец на мозъка, ключ към съдовата, вегетативната и имунната система на организма".

Прочети още...

Делегация на Националната академия на науките на Беларус посети БАН

Четвъртък, 23 Юни 2016
IVT 7099

По покана на Председателя на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров на 23 юни 2016 г. на официално тридневно посещение пристигна делегация на Националната академия на Беларус (НАНБ), водена от заместник - председателя на Президиума на НАНБ акад. Сергей Килин. В състава на делегацията са и директорът на Института по прахова металургия Александър Илющенко, директорът на Научно-производствен център за многоцелеви безпилотни системи проф. Юрий Яцина и директорът на Физико-техническия институт проф. Вячеслав Томило.

Прочети още...

Среща с председателя на Фонд „Научни изследвания“ проф. Георги Вайсилов

Четвъртък, 23 Юни 2016

indexБългарската академия на науките и Хумболтовият съюз в България организират информационна среща с Председателя на Изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания" проф. Георги Вайсилов на 29.06.2016 г. (сряда) от 17.15 ч. в Големия салон на БАН, ул. "15 ноември" 1. Темата е „Фонд "Научни изследвания" - текущи проблеми и перспективи“.

Прочети още...

Регионален академичен център на БАН – Сливен организира международна конференция

Сряда, 22 Юни 2016

bas new_logo_copyКонференцията се провежда по повод 30-годишнината от основаването на Инженерно-педагогическия факултет в Сливен

Институтът по електроника при БАН заедно с Инженерно-педагогическия факултет на Техническия университет в Сливен ви канят на конференция с международно участие, която ще се състои на 24 и 25 юни в хотел „Спорт палас“, гр. Сливен.

Прочети още...

Международна българо-американска конференция по българистика

Сряда, 22 Юни 2016

BG USA Conference pokana lastСъветът за чуждестранна българистика към БАН съвместно с Асоциацията за българистични проучвания на Северна Америка организират десета българо-американска конференция. Тридневният форум ще бъде открит на 27 юни 2016 г., от 09:30 часа, в конферентната зала в бл. 17 на бул. "Шипченски проход" № 52.

Прочети още...

БАН ще участва в изграждането на Международен научно-технологичен център за трансфер на научни знания и технологии

Вторник, 21 Юни 2016

ban zgradaНа 11 юни 2016 г. в Университета в гр. Нинбо (Китай) директорът на Института за космически изследвания и технологии при БАН чл.-кор. Петър Гецов и ректорите на университетите в Нинбо и Жилина (Словакия) подписаха Меморандум за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа за създаване на Международен научно-технологичен център за трансфер на научни знания и технологии.

Прочети още...

Кръгла маса „Научни изследвания и иновации за развитие на интелигентна и устойчива икономика“

Вторник, 21 Юни 2016

logoIFTTНа 22 юни 2016 г. от 10 часа в зала “Панорама” на Бест Уестърн хотел Експо ще се проведе кръгла маса на тема „Научни изследвания и иновации за развитие на интелигентна и устойчива икономика“.

Прочети още...

Покана за кандидатстване за двустранно сътрудничество

Понеделник, 20 Юни 2016

bas logo_copyОтворена е покана за кандидатстване за двустранно сътрудничество с подкрепата на Фонда за стипендии на страните от ЕИП (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) – EEA grants. Кандидатстване е възможно във всички научни направления.

Прочети още...