twitter  facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ОБЯВЯВА ИМЕНАТА НА ДОПУСНАТИТЕ УЧАСТНИЦИ В КОНКУРСА ЗА ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТИ (ДОПИСНИ ЧЛЕНОВЕ) НА БАН

Четвъртък, 16 Октомври 2014

 

 

Zgrada BAN 145 copy copy copy

Българска академия на науките обявява имената на допуснатите участници в конкурса за член-кореспонденти (дописни членове) на БАН

 
 

Прочети още...

БКИ „Дом Витгенщайн” Виена чества 145-та годишнина на Българската академия на науките

Вторник, 21 Октомври 2014

P1070138-1На 16 октомври 2014 г., само два дни след тържественото честване на БАН в София, във Виена, в Българския културен институт „Дом Витгенщайн”се откри документалната изложба на Научния архив на БАН „145 години Българска академия на науките – минало и настояще”. Това честване във Виена е съвсем логично и естествено, защото още в началото на Българското възраждане и следосвобожденската епоха, а и в съвремието, българи и австрийци са свързани с дълбоко духовно общуване.

Прочети още...

Кирил Карталов с отличие на наградите „Acqui Storia“ в Италия

Вторник, 21 Октомври 2014

photo Acqui StoriaД-р Кирил Карталов е сред наградените в категорията „Историческа наука“ на 47-то издание на „PremioAcqui Storia“ на специална церемония, която се състоя на 18 октомври 2014 г. в Театро Аристон, гр. Акуи Терме (Италия).

Избрана от авторитетно жури сред близо 200 заглавия, неговата монография La sollecitudine ecclesiale di monsignor Roncalli in Bulgaria (1925-1934) разкрива непознати факти за апостолическата мисия на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали в България през десетилетието 1925-1934 и се базира на продължително и задълбочено изследване на личния архив на папа Св. Йоан XXIII, съхранен във Ватиканските архиви. Книгата, издадена на 24 януари т.г. от авторитетното ватиканско издателство LEV в международната поредица “Atti e Documenti” на Папския комитет за исторически науки, беше представена официално на 27 март в Рим.

Прочети още...

Дни на отворените врати в Института по физика на твърдото тяло при БАН

Понеделник, 20 Октомври 2014

opendays IFTT3Институтът по физика на твърдото тяло при Българска академия на науките (ИФТТ – БАН) отбеляза 42-та годишнина от своето създаване с Дни на отворените врати на 16 и 17 октомври 2014 г. Лабораториите към осемте направления на Института, музеят по физика и кабинетът на академик Георги Наджаков, който в навечерието на 24 май бе обявен за историческо място от Европейското физическо дружество, бяха отворени за посещение от ученици, студенти и граждани.

Прочети още...

Международна научна конференция "Религия, ценности и ортодоксалност - науката и религията в 21 век "

Понеделник, 20 Октомври 2014

2 copyРуски културно-информационен център в София събра руски, израелски учени и български представители на Научно-изследователска група „Религиозно-фило­соф­­ски парадигми“ – катедра “Религия“, Института за изследване на обществата и знанието и – БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и ВСУ „Черноризец Храбър“ на научна конференция на тема "Религия, ценности и ортодоксалност-науката и религията в 21 век“ . В работата на конференцията, която се посвещава на 145 години от основаването на БАН, взеха участие и организациите Россотрудничество и Национален съвет на религиозните общности в България.

Прочети още...

Семинар за интелектуалните права, организиран съвместно от ИФТТ и БСК

Понеделник, 20 Октомври 2014

StaroselИнститутът по физика на твърдото тяло при Българска академия на науките (ИФТТ – БАН) организира от 23 до 24 октомври 2014 г. в Старосел Семинар за интелектуалните права.

Прочети още...

Млади учени от Института по електроника - БАН с награди от Международното дружество по оптика и фотоника - SPIE

Понеделник, 20 Октомври 2014

ISQE LOGOЗа осемнадесети пореден път от 29-ти септември до 3-и октомври 2014 г. в гр. Созопол се проведе Международната школа по квантова електроника “Лазерна физика и приложения” (18thISQE).Тя се организира традиционно от Института по eлектроника при БАН на всеки две години.

Прочети още...

Академици и индустриалци от АИК „Добри Желязков“ и ГЕРБ обсъдиха ситуацията в България

Петък, 17 Октомври 2014

Акад. Стефан Воденичаров: България трябва да гледа напред. В България трябва да спрем да се обръщаме назад, за да не се спъваме

press DSC 0016Днес се проведе среща между представители на академичен и индустриален клуб"Добри Желязков - Фабрикаджията" и представители на ГЕРБ. Събитието се състоя в централата на партията и се проведе по настояване и желание от страна на академиците и индустриалците. Те заявиха пред най-голямата парламентарно представена партия, че на България е необходимо спешно стабилно управление.

Прочети още...

Започна представянето на проектите на участниците в Ученическия институт към БАН

Петък, 17 Октомври 2014

DSC02413В Българската академия на науките започна представянето на проектите на учениците от 8 до 12 клас – участници в Ученическия институт към Академията, който беше учреден през тази година. Днес, на 17 октомври 2014 г., учениците представят своите разработки в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Разработени са теми, свързани с решаването на различни математически задачи, разработването и прилагането на математически алгоритми, създаването на нови софтуерни продукти и др. Учениците представят своите проекти с кратки доклади или постери, а някои от разработките в сферата на информатиката и информационните технологии са придружени и с демонстрации.

Прочети още...

Семинар на учените и докторантите от Института за държавата и правото при БАН

Петък, 17 Октомври 2014

145g.BAN 2.jpgНа 15 октомври 2014 г. в Института за държавата и правото при БАН се проведе научен семинар „Закрила на слабата страна по договорите в европейското международно частно право“. Темата представи доц. д-р Пламенка Маркова от секция „Международноправни науки“. Участие в дискусията взеха учените и докторантите от четирите секции в Института. Проявата е посветена на 145-годишнината от създаването на БАН.

Прочети още...

Младежки форум по сигурността

Четвъртък, 16 Октомври 2014

LOGO Forum 12.10Софийски форум за сигурност и Българската академия на науките съвместно със Студентски дипломатически клуб, САИМО, Студентски клуб на политолога и с медийната подкрепа на UNANewsBulgaria организират Младежка конференция по сигурността за изследователи на възраст до 32 години. Конференцията ще се проведе на 12 ноември 2014 г. от 9.00 ч. в Голямата зала на Българската академия на науките.

Прочети още...

турци, турски, турско малцинство