twitter  facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

БАН ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА АКАДЕМИЦИ

ban DSC 0001

Българската академия на науките

ОБЯВЯВА

Във връзка с обявения на 19 януари 2015 г. в електронния сайт на БАН и във в-к „Преса" бр. 21, конкурс за избор на академици (действителни членове) на БАН, на основание чл. 6 от Правилника за избиране на академици (действителни членове) и член-кореспонденти (дописни членове) на БАН, допуснатите участници в конкурса са:

Прочети още...

Научна конференция „Година на светлината – физиология на зрението и очни болести” в Института по невробиология - БАН

Сряда, 01 Април 2015

bas new_logoИнститут по невробиология – БАН, съвместно със специализирана очна болница за активно лечение СОБАЛ „Акад. Пашев”, организира на 2 април 2015 г. научна конференция на тема „Година на светлината – физиология на зрението и очни болести”.

Прочети още...

Работилници за писани великденски яйца в Националния етнографски музей

Вторник, 31 Март 2015

Velikdenski qica 1От 7 до 9 април 2015 г. в зала № 19 на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (София, пл. „Княз Александър І”, Царския дворец) всеки ден ще се провеждат работилници за писани великденски яйца и демонстрации на стари традиционни техники за изписване.

Прочети още...

Изложба „Съхранени реликви за Габрово” в БАН

Вторник, 31 Март 2015

DSC03871По повод 155-годишнината от обявяването на Габрово за град, Община Габрово и габровските културни институти организират изложба „Съхранени реликви за Габрово”. Домакин на изложбата е Българска академия на науките. Изложбата ще се открие на 2 април 2015 г. от 17.00 часа в Академията (ул. „15 Ноември“ №1).

Прочети още...

Тематичен семинар „Информатика и ИКТ“

Понеделник, 30 Март 2015

bas new_logoВ изпълнение на Плана за действие за реализация на „Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014-2020“ Министерство на икономиката съвместно с Българската академия на науките организира семинар на тема „Информатика и ИКТ“. Тематичният семинар ще се проведе на 31 март 2015 г., вторник, в Големия салон на Българската академия на науките, от 14:00 часа.

Прочети още...

Годишният отчет на БАН за 2013 г. бе представен в Народното събрание

Понеделник, 30 Март 2015

akad. VodenicharovНа 27 март 2015 г. председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров  представи Годишния отчет на Българска академия на науките за 2013 г. в Народното събрание, след което последва дискусия във връзка с дейността на Академията.

Прочети още...

Лекция на тема "Косово между проблемите и напредъка"

Четвъртък, 26 Март 2015

ban zgradaВ рамките на лекторията „Посланик на Балканите” на 31 март 2015 г. (вторник) от 15.30 ч. в сградата на Института по балканистика с Център по тракология при БАН на ул. „Московска“ № 45, д-р Боби Бобев ще изнесе публична лекция на тема "Косово между проблемите и напредъка". Лекторът е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Косово от 2010 до 2014 година.

БАН продължава сътрудничеството си с корпорация РАНД-Европа

Четвъртък, 26 Март 2015


RAND2 2Делегация на РАНД-Европа участва в организирана от БАН двудневна конференция за глобалните социални тенденции и въздействието им върху България.

На среща преди началото на форума представителите на РАНД-Европа д-р Ханс Пънг, д-р Йоахим Крапълс, д-р Кристиан ван Столк, д-р Стийн Хооренс и д-р Марина Цветкова обсъдиха с ръководството на Българската академия на науките значими за Балканския регион и за Югоизточна Европа теми, по които двете институции биха могли оптимално да работят по съвместни проекти.

Прочети още...

Председателят на БАН награди с Отличителен знак министъра на образованието, науката и технологиите на Република Косово

Сряда, 25 Март 2015

Kososvo2 1Акад. Воденичаров предложи  обмен на докторанти между София и Прищина

За приноса му за установяване на сътрудничество с учените от България проф. д-р Арсим Байрами – министър на образованието, науката и технологиите на Р. Косово, беше удостоен днес с Отличителния знак на Председателя на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров.

Прочети още...

Публична лекция на проф. Том Хайъм и д-р Катерина Дука от Лабораторията за радиовъглеродно AMS датиране, Оксфордски университет

Вторник, 24 Март 2015

ban zgradaНационалният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) Ви кани на публичната лекция на проф. Том Хайъм и д-р Катерина Дука на тема: “Improved AMS dating of the Palaeolithic past“. Лекцията ще се състои на 26 март 2015 г. от 16.30 ч. в заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството).

Прочети още...

Честване на 40-годишнината на филиала на Националния археологически институт с музей при БАН – Шумен

Вторник, 24 Март 2015

40 years Branch Shumen posterПо случай 40 години от създаването на филиала на Националния археологически институт с музей при БАН – Шумен на 26 март 2015 г. от 14.30 часа в Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“ в гр. Шумен ще се проведе честване и пленарно заседание. То се организира със съдействието на община Шумен и ще бъде открито от директора на НАИМ при БАН доц. д-р Людмил Вагалински.

Прочети още...