twitter  facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БАН АКАДЕМИК СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

kk

„Зарад  вази  можем  днес,

Свети  Кирил иМетодий,

да  живеем  с  гордост,  с  чест

между  другите  народи.

 

Дорде  трае  наш  език,

боговдъхновени  братя,

Ваший  подвиг  свят,  велик –

ще  се  слави  на  земята.“

Константин  Величков

Прочети още...

Проф. Александър Костов от Института по балканистика представя книгата си за развитието на инженерната професия на Балканите

Петък, 22 Май 2015


Cover Ingenerstvo_liceНовата книга проф. д.и.н. Александър Костов – директор на Института за балканистика с Център по тракология при БАН, От занаят към  професия. Инженерството на Балканите от началото на ХVIII век до Първата световна война ще бъде представена на 26 май 2015 г., вторник, от 17 ч. в Големия салон на Академията.

Прочети още...

Експерти от цялата страна обсъждаха Националната система „Живи човешки съкровища – България: проблеми и предизвикателства“

Петък, 22 Май 2015

DSC 4275Представители на областни администрации, регионални експертни читалищни центрове, регионални исторически музеи от 13 области в страната участваха на 20 май 2015 г. на среща-разговор в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Инициираната от Експертния съвет по нематериално културно наследство при Института проява беше на тема: „Националната система Живи човешки съкровища – България: проблеми и предизвикателства”.

Прочети още...

Институтът за български език започва кампания „Написаното остава. Пиши Правилно!“

Петък, 22 Май 2015

Logo Pishi pravilnoПо случай 24-и май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин” при Българската академия на науките ви кани да се присъедините към инициативата Написаното остава. Пиши Правилно!

Прочети още...

Председателят на БАН беше официален гост на Международна конференция по сигурността

Четвъртък, 21 Май 2015

DSC 0065Укрепване на връзките между Европа, Близкия Изток и Северна Африка в борбата с нарастващата заплаха от тероризъм, радикализъм и чуждестранни бойци е темата на двудневната Международна конференция, която започна днес в Централния военен клуб в София. Съорганизатор на форума, в който участват представители на 40 държави, е Българската академия на науките, заедно със Софийския форум за сигурност министерството на отбраната, австрийския Институт за европейска политика и политика за сигурност и  германската фондация „Конрад Аденауер".

Прочети още...

Тържествено събрание в БАН по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Четвъртък, 21 Май 2015


20 1В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Българската академия на науките се проведе Tържествено събрание. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров поздрави българските учени и изследователи и всички, които допринасят за опазването, съхраняването и развитието на националните културни ценности и духовност.

Прочети още...

БАН се включва в инициативата iCreate - детски фестивал за наука, изкуство и високи технологии

Четвъртък, 21 Май 2015

icreate copyВ Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май ще се проведе за първи път проектът iCreate. Наука, изкуство и високи технологии ще се обединят в едно - ателиета за деца на възраст между 5-14 години. Инициативата, организирана от фондация „Съвременно изкуство“ в партньорство с Българска академия на науките, стартира в София, от 10:30 часа, в сградата на Vivacom Art Hall и Eleven (ул. Ген. Гурко 4).

Прочети още...

Варна е домакин на Международен симпозиум по имунология на репродукцията

Сряда, 20 Май 2015

ban zgradaОт 22 до 24  май 2015 г. в Международния дом на учените „Фр. Жолио-Кюри”, в Курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена” във Варна ще се проведе 14-тият Международен симпозиум по имунология на репродукцията.

Прочети още...

Изложба в БАН за кирилицата и глаголицата на Института за български език

Сряда, 20 Май 2015


10 svetlina_WEBИзложбата „Словото“ в централното фоайе на Българската академия на науките е посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 24-ти май по Григорианския календар или 11-ти май по църковния литургичен календар е и Денят на братята св. св. Кирил и Методий – създателите на глаголицата (първата българска азбука).

Прочети още...

Ученици от Шумен участваха в научна конференция по физика

Сряда, 20 Май 2015


SHUMENУченически колективи от Езиковата гимназия в Шумен за първи път участваха на Третата национална студентска научна конференция по физика на 15 май 2015 г. Тя бе едно от важните събития в календара на Епископ Константиновите дни на Шуменския университет.

Прочети още...

Академик Стефан Воденичаров и професор Стати Статев откриха в УНСС съвместна изложба по случай 95 години на висшето училище

Вторник, 19 Май 2015

Председателят на БАН беше удостоен с почетна статуетка на Стефан Бобчев

unss DSC 0032Председателят на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров беше днес сред официалните гости на тържеството по случай 95-тия рожден ден на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Прочети още...