twitter  facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

БАН ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА АКАДЕМИЦИ

ban DSC 0001

Българската академия на науките

ОБЯВЯВА

Във връзка с обявения на 19 януари 2015 г. в електронния сайт на БАН и във в-к „Преса" бр. 21, конкурс за избор на академици (действителни членове) на БАН, на основание чл. 6 от Правилника за избиране на академици (действителни членове) и член-кореспонденти (дописни членове) на БАН, допуснатите участници в конкурса са:

Прочети още...

„Хъбъл“ показа пред света едно от най-впечатляващите си космически изображения

Петък, 24 Април 2015
hub DSC 0106 copyУчените го нарекоха „ключово научно откритие, наподобяващо пищно небесно шоу от фойерверки“

България бе една от 60-те държави в цяла Европа, в които бе разкрито дълго пазеното в тайна мистериозно изображение, направено и представено от космическия телескоп (КТ) „Хъбъл“ в чест на своята 25-годишнина.

Прочети още...

БАН подписа нова Спогодба за научно сътрудничество с Китайската академия за обществени науки

Петък, 24 Април 2015
kit DSC_0069 1Шестчленна делегация от Китайската академия за обществени науки (КАОН), водена от нейния председател проф. Уан Уейгуан, проведе днес официална среща в БАН с ръководството на Академията. Акад. Стефан Воденичаров и проф. Уан Уейгуан подписаха нова Спогодба за научно сътрудничество между двете академии, която заменя досегашната, подписана през 2001 г.

Прочети още...

Институтът за исторически изследвания-БАН представя „Византийски хроники ХІV-ХVв."

Четвъртък, 23 Април 2015
ban zgradaИнститутът за исторически изследвания-БАН организира представяне на „Византийски хроники ХІV-ХVв.", том ХІІ от Гръцки извори за българската история (ГИБИ) със съставител гл. ас. д-р Владимир Ангелов (ИИстИ-БАН) на 28.04.2015 (вторник) от 15.30 ч. в  заседателната зала  на Института, бул. Шипченски проход №52, бл.17, ет. 2.  

Прочети още...

Публична лекция на японския посланик за Абеномиката предизвика силен интерес в Института за икономически изследвания при БАН

Четвъртък, 23 Април 2015
IMG 4606Смела монетарна политика, гъвкава фискална политика и структурна икономическа реформа са трите стълба на най-новата икономическа политика – „Абеномика“, за модернизирането и устойчивото развитие на Япония днес. Те бяха представени подробно в публичната лекция на извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас г-н Такаши Коидзуми в Института за икономически изследвания при БАН.

Прочети още...

Юбилеен сборник в чест на проф. Пепка Бояджиева

Четвъртък, 23 Април 2015
ban zgradaКнигата „Знанието като ценност, познанието като призвание. Юбилеен сборник в чест на проф. Пепка Бояджиева“, ще бъде представена на 27 април (понеделник) 2015 г. от 17 ч. в Зала 1 на Ректората на Софийския университет.
Премиерата на сборника, издаден от издателство „Изток-Запад“, е израз на благодарност за приноса на проф. Бояджиева  към развитието на българската социология и нейното утвърждаване на международната сцена.

Прочети още...

Професор Иван Кочев получи две отличия на конференция по случай юбилея си

Четвъртък, 23 Април 2015
Kochev nagradaНа откритата днес в Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към БАН Националната научна конференция по случай 80-годишнината на проф. д-р Иван Кочев: „Българският език – балкански, славянски, европейски”, юбилярят беше удостоен с две отличия.
Председателят на българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, който изнесе приветствено слово, връчи на проф. Кочев Почетен знак „За заслуги към Българската академия на науките”.

Прочети още...

Дни на отворени врати в Институтa по информационни и комуникационни технологии - БАН

Вторник, 21 Април 2015
opendoors IICT15_049Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ) проведе Дни на отворени врати по проект AComIn (Съвременните пресмятания в полза на иновациите) на 17 и 18 април 2015 г. AComIn е финансиран по Седма рамкова програма на Европейската комисия в периода 2012-2016 г. Целта му е засилване на изследователския капацитет на ИИКТ чрез привличане на пристигащи от чужбина опитни учени, обновяване на научната инфраструктура, засилен обмен с водещи чуждестранни партньори и създаване на иновационен потенциал в института.

Прочети още...

Научна конференция по повод юбилея на българиста проф. Иван Кочев

Вторник, 21 Април 2015
Kochev bulgar„Българският език – балкански, славянски, европейски” е темата на Националната научна конференция по случай 80-годишнината на проф. Иван Кочев. Двудневният форум ще бъде открит на 23 април 2015 г. от 9.30 часа в Големия салон на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към БАН (София, бул. „Шипченски проход” № 52, бл. 17).
Проф. Ив. Кочев ще бъде удостоен с Почетен знак „За заслуги към Българската академия на науките” и Почетен знак-плакет за заслуги към Института за български език.

Прочети още...

„Пролетни срещи с растенията” в Ботаническата градина при БАН

Вторник, 21 Април 2015
Angliiski mushkata copyПо повод Деня на планетата Земя, от  22 до 26  април  2015 г. между 10 и 17 часа в Ботаническата градина при БАН може да посетите тематичната експозиция „Род Пеларгониум”. Бабините мушката са най-продаваната група цветя в целия свят. Известни са хиляди сортове. В сбирката има разнообразие от няколко сортови групи и редица ароматни видове.

Прочети още...

Семинар по екология – 2015 с международно участие

Вторник, 21 Април 2015

ban zgradaИнститутът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) при БАН и секция „Биология" към Съюза на учените в България организират на 23 и 24 април 2015 г., в заседателната зала на ИБЕИ (ул. „Ю. Гагарин" № 2) София поредния Семинар по екология - 2015 с международно участие. Тематиката включва традиционно актуални и съвременни екологични проблеми. Това е форум за изява на студенти, докторанти, млади и изтъкнати учени и осигурява възможности за обмен на знания, информация и създаване на нови професионални контакти.

Прочети още...