facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

БАН организира работна среща „Предизвикателствата за технологичното развитие на България“

ban zgradaСъбитието е под патронажа на министъра на икономиката Божидар Лукарски

Българската академия на науките и Министерството на икономиката организират на 30ноември 2015 г. от 10 ч. в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември“1) работна среща на тема „Предизвикателствата за технологичното развитие на България“.

Прочети още...

Конференция „Николай Лилиев, Емануил Попдимитров и Гео Милев - синхронии на модернизма“

Петък, 27 Ноември 2015

logo-ILНа 1 декември, вторник, в заседателната зала на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се проведе националната конференция „Николай Лилиев, Емануил Попдимитров и Гео Милев - синхронии на модернизма“. Форумът е организиран от Института за литература, направление „Нова и съвременна българска литература“.

Прочети още...

Акад. Стефан Воденичаров награди д-р Енно Ауфдерхайде с Отличителния знак на Председателя на БАН

Сряда, 25 Ноември 2015

2511-1На официална церемония в Българската академия на науките генералният секретар на фондация „Александър фон Хумболт“ д-р Енно Ауфдерхайде получи от акад. Стефан Воденичаров Отличителния знак на Председателя на Академията.

Отличието се присъжда за подкрепата на фондация „Ал. фон Хумболт“ за български учени и елитни научни изследвания в БАН.

Прочети още...

В БАН представят книгите „Генералът на снарядите“ и „Българското техническо дружество в архивните документи“

Сряда, 25 Ноември 2015

pokana SgyrevИздателство на БАН „Проф. Марин Дринов“, Отделението за инженерни науки при САЧК, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Федерация на научно-техническите съюзи в България организират на 30 ноември 2015 г. (понеделник) в 16.30 ч.в Големия салон на БАН(ул. „15 ноември“ 1) представяне на две нови книги на Академичното издателство.

Прочети още...

Институтът за литература представя „Българско и модерно – 2. Експериментални прочити”

Сряда, 25 Ноември 2015

bg modern 75Сборникът включва текстове на Милена Кирова, Михаил Неделчев, Бисера Дакова, Пламен Антов, Едвин Сугарев, Миряна Янакиева, Елка Димитрова, Мария Огойска, Мая Горчева, Пламен Шуликов, Виолета Дечева, Морис Фадел, Мариета Гиргинова, Елена Азманова, Евелина Джевиецка, Поли Муканова, Росица Чернокожева и Мария Липискова. Съставител е Елка Димитрова, а редактори – Елка Димитрова, Пенка Ватова, Андрей Ташев.

Прочети още...

БАН представи доклад за демографското развитие на България и предлага мерки за справяне с кризата

Вторник, 24 Ноември 2015

DSC06040В Гранитната зала на Министерски съвет на 24 ноември 2015 г. се проведе конференция, организирана от Министерството на труда и социалната политика на тема „Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България 2012 - 2030 г. – приоритети и предизвикателства“. На събитието бе представен доклад, разработен от Българска академия на науките по поръчка на заместник-министър председателя и министър на труда и социалната политика на Република България Ивайло Калфин.

Прочети още...

Нов енциклопедичен справочник за променените имена на природните обекти у нас издава БАН

Вторник, 24 Ноември 2015

BE spravochnikТова е първото издание, като отразява всички промени в имената на природните обекти в Българияот Освобождението до края на 2014 г.Близо 4500 физико-географски обект са сменили имената си през този период. Справочникът е дело на научно-информационен център „Българска енциклопедия" към БАН. Автор и съставител е Александра Киселкова – дългогодишен редактор в НИЦ „Българска енциклопедия”, а рецензенти са доц. Стефан Велев и доц. Петър Петров.

Прочети още...

Национална конференция „Морал и етика на солидарността в съвременното общество“

Вторник, 24 Ноември 2015

bas logoЕдинадесетата национална конференция по етика на тема „Морал и етика на солидарността в съвременното общество“ се проведе на 20 ноември 2015 г. в  Руския културно-информационен център, София. Организатори на научния форум бяха Институтът за изследване на обществата и знанието при БАН, Представителството на Россотрудничество в България и фондация “Солидарно общество“.

Прочети още...

БАН организира конференции в Русе, Плевен и Бургас, посветени на 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война

Понеделник, 23 Ноември 2015

ban zgradaРегионалните академични центрове на Българската академия на науките в Русе, Плевен и Бургас организират конференции, посветени на 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война, с участието на историка акад. Георги Марков.

Прочети още...

Покана за лекция на акад. Никола Съботинов „Лазер с пари на меден бромид - от изобретението през изследването до производството“

Понеделник, 23 Ноември 2015

LaserБАН представя световно значими български резултати в областта на лазерите и лазерните технологии и тяхното реализиране като иновации у нас  и в чужбина

На 25 ноември 2015 г. (сряда) от 15:00 ч. в големия салон на БАН (ул. „15-ти ноември 1) акад. Никола Съботинов от Отделението за природоматематически науки – Съвет на академиците и член-кореспондентите, БАН ще изнесе лекция на тема „Лазер с пари на меден бромид- от изобретението през изследването до производството“.

Прочети още...

Институтът по физика на твърдото тяло проведе семинар „Взаимодействие на лазерите и плазмата с материалите“

Понеделник, 23 Ноември 2015

otkrivaneСеминарът се състоя от 18 до 20 ноември 2015 г. в Пловдив и беше организиран от Института по физика на твърдото тяло при Българската академия на науките (ИФТТ-БАН) в рамките на проекта ИНЕРА „Повишаване на научния и иновационния капацитет на ИФТТ-БАН в областта на многофункционалните наноструктури“, REGPOT-2012-2013-1 NMP.

Прочети още...