facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

„Написаното остава. Пиши правилно!“ в 11 СОУ „Константин Константинов“ в Сливен

11 СОУ Сливен-3На 3 май 2016 г. инициативата на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ „Написаното остава. Пиши правилно!“ продължи с посещение на учените в 11 СОУ „Константин Константинов“ в Сливен по покана на училището.

Прочети още...

Регионалният академичен център-Шумен кани за наблюдение на преминаване на Меркурий

Вторник, 03 Май 2016

MerkuriiВ Астрономическата обсерватория на Шуменското плато на 9 май в 14 ч Регионалният академичен център Шумен, Астрономическия център „Проф. Владимир Шкодров” и Студентското астрономическо общество на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” организират наблюдение на пасажа на Меркурий с някои от новите телескопи на обсерваторията.

Прочети още...

Отбелязване на тридесетата годишнина от Чернобилската авария с кръгла маса и изложба «Светлините на Припят или сенките на Чернобил» в БАН

Четвъртък, 28 Април 2016
Chernobil 1Българската Академия на Науките и Посолството на Украйна отбелязаха 30 години от Чернобилската катастрофа с научна кръгла маса «30 години от аварията на Чернобилската АЕЦ: предизвикателства, последици и уроци» и с изложба на украинския художник Роман Гуманюк «Светлините на Припят или сенките на Чернобил». Събитието се състоя на 27 април 2016 г. в БАН.

Прочети още...

В БАН представиха проекта „София - град на знанието“

Вторник, 26 Април 2016

E Sofia 1Българската академия на науките и Академията за управление на знанието във Виена организираха информационна среща за проекта „София - град на знанието“(Е Sofia.Knowledge.City) в Големия салон на БАН на 26 aприл 2016 г. Проектът има за цел развитие на икономика на знанието и повишаване на благоденствието на града, чрез споделяне опита на община Виена и включване в мрежата на другите градове на знанието като Мелбърн, Ванкувър, Милано, Абу Даби.

Прочети още...

Представяне в БАН на историята на Арменската църква – първата християнска църква в света

Вторник, 26 Април 2016

Armenska curkva 1Лекция на тема “Арменската църква – първата християнска църква в света” организираха Българската академия на науките, Епархийският съвет на Арменската света апостолическа църква в България и Координационният съвет на арменските организации в София на 25 април 2016 г. от 17:00 ч. в Големия салон на БАН.

Прочети още...

Българската академия на науките и Китайската академия за ръководни кадри подписаха Меморандум за разбирателство

Вторник, 26 Април 2016

ChinaПредседателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров и заместник-председателят на Китайската академия за ръководни кадри в Шанхай (CELAP) проф. Сюн Юн подписаха Меморандум за разбирателство на церемония, която се проведе в Академията, днес, 26 април 2016 г.

Прочети още...

Генералният директор на ALECSO проф. д-р Абдулах Хамад Мухареб посети БАН

Понеделник, 25 Април 2016

ArabiПредседателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров прие на 25 април 2016 г. проф. д-р Абдулах Хамад Мухареб, генералният директор на Организацията за образование, култура и наука към Арабската лига (ALECSO). На срещата присъстваха зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов и главният научен секретар проф. Евдокия Пашева.

Прочети още...

Национална конференция на тема: "Ще се разпадне ли Европейският съюз (Кризисни процеси и заплахи за европейското единство) в СУ"

Понеделник, 25 Април 2016

ISSK-LOGO-Bg-4На 27-28 април 2016 г. Институтът за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) съвместно с Историческия факултет на СУ "Кл.Охридски" и Българското геополитическо дружество ще бъде съорганизатор на национална конференция на тема: "Ще се разпадне ли Европейският съюз (Кризисни процеси и заплахи за европейското единство)”.

Прочети още...

Представяне книгата на чл.-кор. Владко Панайотов

Неделя, 24 Април 2016

knigaНа 27 април 2016 г. (сряда), от 18:00 часа, в Големия салон на БАН ще се проведе представяне на книгата на чл.-кор. Владко Панайотов „Срещата на две хилядолетия през моя поглед“ (или за бъдещето, което не идва). Книгата ще бъде представена от акад. Антон Дончев, акад. Георги  Марков и от издателя Иван Гранитски.

Прочети още...

Паметна плоча пред дома на акад. Валери Петров

Петък, 22 Април 2016

IVT 2821Паметна плоча на акад. Валери Петров  (1920 - 2014) бе открита на фасадата на неговия дом (ул. Елин Пелин №8) днес, когато е рожденият му ден, 22 април 2016 г. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров произнесе кратко слово, в което посочи, че акад. Валери Петров със своето творчество оставя дълбока диря в националната ни култура.

Прочети още...

Общоакадемически семинар „Актуални проблеми на науката”

Петък, 22 Април 2016

bas new logoНа 27 април 2016 г. (сряда) от 15.00 ч. в Големия салон на БАН-Администрация (ул. „15-ти ноември” № 1) ще се проведе поредната сбирка на Общоакадемическия семинар „Актуални проблеми на науката”.

На сбирката акад. Борис Тенчов ще изнесе лекция на тема: „Нанотехнологии в медицината”.

Прочети още...