facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май

20160524 094755Институтът за български език отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май с голям празник, посветен на правилния български език. И тази година с призива на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ учени, учители и ученици отдадоха почит на делото на светите братя Кирил и Методий и изразиха своя дълг да поддържат и насърчават любовта и уважението към правилния български език и българското образование.

Прочети още...

БАН подписа Споразумение за сътрудничество с Иранската академия на науките

Сряда, 25 Май 2016

IRAN 1 copyДелегация на Академията на науките на Ислямска република Иран (ИАН), водена от нейния председател проф. Реза Давари Ардакани, съпровождан от проф. Мохамед Реза Шамс Ардекани – секретар на Академията, е на посещение от 25 до 27 май 2016 г. в Българската академия на науките.

Прочети още...

БАН ще бъде домакин на две събития, организирани от Европейската научна фондация (ESF)

Сряда, 25 Май 2016

ban zgradaНа 1 и 2 юни 2016 г. БАН ще бъде домакин на две събития, организирани от Европейската научна фондация (ESF): Общо събрание на организацията и семинар на тема „Добри практики и изводи за оценка на проекти“.

Прочети още...

Изложбата "Престилки и природа" събира удивителната култура и възхитителната природа на България

Сряда, 25 Май 2016

Prestilki i priroda VINILНа 26 май, от 18:00 ч., в централното фоайе на Княжеския дворец Националният етнографски музей към ИЕФЕМ - БАН ще открие изложбата "Престилки и природа".

Прочети още...

БАН отбеляза с тържествено събрание Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Петък, 20 Май 2016

IVT 1Ръководството на Българската академия на науките организира тържествено събрание по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, което се състоя на 20 май 2016 г. в Големия салон на БАН.

Прочети още...

Учени от БАН взеха шест от тазгодишните научни награди „Питагор"

Петък, 20 Май 2016

pitagor mlad uchenЧл. кор. Елка Бакалова, изкуствовед и културолог, изследовател на средновековното българско и византийско изкуство и акад. Петър Кралчевски, работещ в областта на физикохимията и науката за колоидите са носители на Голямата награда „Питагор“ за 2016 г. в категория „Цялостен принос в развитието на науката“.

Прочети още...

Институтът за български език организира за 24 май диктовка в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“

Петък, 20 Май 2016

Stikeri 250x50 cm 5000 br-НаписанотоИ тази година на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН ще проведе традиционната кампания под наслов „Написаното остава. Пиши правилно!“, чийто партньор отново е Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“. В рамките на събитието всеки, който желае, може да направи кратка диктовка, за да провери знанията си по български правопис и пунктуация. Кампанията се провежда не само в София, но и в още няколко града в страната – Димитровград, Павликени, Пазарджик, Сливен и Сопот.

Прочети още...

Лекция на тема „Две поколения звукотворци в БАН”

Петък, 20 Май 2016

ban zgradaНа 25 май 2016 г. (сряда) от 15:00 ч. в Големия салон на Българската академия на науките (ул. „15-ти ноември” № 1) ще се проведе поредната сбирка на Общоакадемическия семинар „Актуални проблеми на науката”.

На сбирката акад. Георги Минчев от Отделението за изкуство и изкуствознание при САЧК ще изнесе лекция на тема: „Две поколения звукотворци в БАН”.

Прочети още...

Институтът по астрономия с участие в IX работна среща на международния астрономически консорциум VLT FLAMES Tarantula

Петък, 20 Май 2016

IMG 2081От 16 до 19 май 2016 г. в Смолян се проведе работна среща на научния консорциум VLT FLAMES Tarantula с участието на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория (ИА с НАО) при БАН. Представител от Института и координатор на научния форум в Смолян беше проф. д.ф.н Невена Маркова.

Прочети още...

БАН и Община Шумен ще си сътрудничат в областта на регионалното развитие

Четвъртък, 19 Май 2016

2 1 1Акад. Дамян Дамянов е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Шуменския университет „Еп. К. Преславски“.

Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров и кметът на Община Шумен Любомир Христов подписаха на 19 май 2016 г. Меморандум за сътрудничество. Целта на споразумението е да се подпомогне общината в областта на регионалното развитие. Двете институции ще си сътрудничат при разработването на програми и проекти, свързани със социално-икономическото развитие, бизнеса, образованието, подобряване качеството на живот, опазване на околната среда и устойчивото ползване на природните ресурси на територията на община Шумен.

Прочети още...

Тържествено събрание в БАН по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Четвъртък, 19 Май 2016
pokana 24 may new-1Ръководството на Българската академия на науките организира тържествено събрание по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, което ще се състои на 20 май 2016 г. от 11.00 ч.в Големия салон на БАН ( ул. „15 ноември“ №1).