Работна среща с онлайн лекция на Рои Цезана от Центъра по футуризъм в Тел Авив се проведе в аулата на Института по биология и имунология на размножаването (ИБИР-БАН)  на 10 май 2018 г. Инициативата е съвместно и с помощта на посолството на Израел. Посланикът на Израел за България Н.Пр. Ирит Лилиан представи проф. Цезана.

Чрез тялото му на робот, което се управляваше с жива връзка от САЩ, проф. Рои Цезана направи презентация на тема „Бъдещето на биомедицината и биологията”. Опитвайки се да намери отговор на въпроса кога ще намерим лек за смъртоносните болести, Цезана бе категоричен, че бактериите не могат да еволюират по-бързо от развитието на технологии като генното инженерство и нанoроботиката, които вече се борят с болести, считани за нелечими преди години.

Убеден за положителния изход на човечеството спрямо болестите, възникна обаче въпросът ще има ли човечество, тъй като 3D принтирането напредва и цели професии ще бъдат заместени от механизирано изпълнение. Още горещи въпроси като какво искаме да запазим за бъдещето и какво можем да оставим в историята на човечеството предизвикаха бурна дискусия сред над 50 присъстващи млади учени, студенти и ученици.

Преди основната презентация бяха представени лекции за  създаването на земята и видовете, от къде идваме и на къде отиваме, за редки генетични заболявания ( признаци, диагностика, лечение) и за хармонията на имунната система и отговор на организма като защитна реакция.