Премиерата на книгата „Васил Левски и възкресението на България” на акад. Константин Косев ще се състои на 20 февруари 2017 г. (понеделник), в 18:00 часа, в Големия салон на БАН (ул. 15-ти ноември 1).


За акад. Косев Васил Левски е уникално историческо явление, истинско чудо на природата: „Буди изумление способността му, подобно на същински магьосник, рязко да тласне и ускори българската освободителна кауза, която само за няколко години стига до възстановяване на българската държава”. Сравняват го и с Исус Христос. „Подобно на Христос, Левски сякаш отново оживява след бесилото”, пише акад Косев, който в края на книгата прави и пълен портрет на Левски и неговите разностранни природни дарби, за да ни припомни: „Нему равен друг нямаше”. И пред нашите очи израства Левски като безспорен всепризнат лидер на българското националноосвободително движение през Възраждането, лидер с мисионерско значение, сравняван с известните личности демиурзи, чиято роля е ключова за хода на историческия процес.

Премиерата се организира от Българската академия на науките, Столична община, издателство „Захарий Стоянов” и вестник „Стандарт”.

„НЕМУ РАВЕН ДРУГ НЯМАШЕ !” – новата книга на акад. Константин Косев представя Васил Левски като еманация на българския възрожденски дух и лидер с мисионерско значение. Книгата излиза в най-новата поредица на издателство „Захарий Стоянов” „Дълг и чест”. „Дълг и чест” са думи, гравирани по сабите на храбрите български кавалеристи на генерал Иван Колев, донесли на родината величави победи и неувяхваща слава със своя героизъм, безстрашие и саможертва. Тези свещени думи заживяват друг живот в издателската поредица, събрала в едно знакови имена на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на Отечеството. И съчинението на акад. Константин Косев „Васил Левски и възкресението на България” е както най-драгоценното украшение в огърлицата от книги „Дълг и чест”, така и своеобразен поклон на автора и издателя пред настъпващата 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.

Галерия